Žalobkyně: Posudek nemá Janouškovi pomoci ke svobodě

13.08.2012 19:00

Okolo případu lobbisty Romana Janouška, který v řeznu tohoto roku v opilosti srazil a zranil ženu, vystávají další spekulace. Souvisí s nařízením vyšetřovatele, podle něhož psychiatři musí zhodnotit lobbistův duševní stav. Dozorující žalobkyně však popírá, že by Janoušek kvůli posudku mohl vyváznout bez trestu. Jedná se prý o zcela běžný postup.

Žalobkyně: Posudek nemá Janouškovi pomoci ke svobodě
Foto: repro TV Prima
Popisek: Roman Janoušek odchází od výslechu, jehož pro opilost nebyl schopen

"Znalec byl přizvaný opatřením policejního orgánu. Tedy vyšetřovatel vydal rozhodnutí, kterým přizval znalce z oboru zdravotnictví a odvětví psychiatrie ke zkoumání duševního stavu," řekla Jitka Rybenská z Obvodního státního zastupitelství pro Prahu 4 Lidovým novinám. Nechtěla však prozradit, kdo konkrétně Janouškovu příčetnost bude posuzovat.

SLEDUJEME téma: Janouškovy odposlechy

Nastínila průběh celkem dvou fází zkoumání duševního stavu. V té první se posuzuje, zda má daná osoba zachovanou ovládací a rozpoznávací schopnost. Pokud se zjistí, že nikoliv, bude se hledat odpověď na otázku, zda za tím stojí duševní porucha, či alkohol.

Janoušek je obviněný z těžkého ublížení na zdraví a hrozí mu až deset let vězení. V případě nepříčetnosti vyvolané alkoholem se Janoušek zřejmě pobytu za mřížemi nevyhne. Rybenská ale připouští, že jestli se prokáže duševní porucha, Janouškův trest bude mírnější.

Postup překvapil Janouškova advokáta

Podle slov žalobkyně je ale psychiatrický posudek v takových případech téměř pravidlem. Za pravdu jí dává i královehradecká policie, jejíž mluvčí Ivana Ježková uvedenému deníku řekla: "Při takto závažných trestných činech je to standardní postup. Znalec musí posoudit, jestli byl obviněný schopen rozpoznat následky svého jednání.“

Zmíněný postup ale překvapil Janouškova advokáta Víta Širokého. "Na stůl mi přišlo zhruba před třemi týdny. Nevím, proč se tak policie rozhodla,“ nechal se slyšet.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nem

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

12:50 Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

„Jedu se setkat s mamkou. Už jsme se léta neviděli. Jsme z Doněcka a já nechci bojovat za Putina. Už…