Žalobkyně navrhla zprostit ruského studenta obžaloby z útoku zápalnými lahvemi

27.04.2016 11:15

Státní zástupkyně navrhla dnes soudu, aby zprostil ruského studenta Igora Ševcova obžaloby z útoku zápalnými lahvemi na dům ministra obrany Martina Stropnického (ANO). Připustila, že chybějí důkazy. Na dalším bodu obžaloby, podle něhož student hlídal u ruzyňské věznice, když tam jiný muž sprejoval na zeď anarchistické nápisy, státní zástupkyně trvá.

Žalobkyně navrhla zprostit ruského studenta obžaloby z útoku zápalnými lahvemi
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ministr zahraničních věcí Martin Stropnický

Navrhuje za něj podmíněný trest ve výši čtyř až šesti měsíců a vyhoštění z republiky na dva až tři roky. Ševcov tvrdí, že sprejujícího muže pouze natáčel. Rozsudek soud vynese dnes ve 13:00.

Chybí přímý důkaz

„Obžaloba neunesla důkazní břemeno, proto musím navrhnout zproštění viny v prvním bodě obžaloby,“ uvedla státní zástupkyně. Policie totiž zajistila pouze jediný důkaz – pachovou stopu odpovídající studentovi na jedné ze zápalných lahví, které se našly na zahradě domu Stropnického. Jde ale o důkaz nepřímý, na jehož základě není možné studenta usvědčit.

Státní zástupci musí podle ní obžalobu podat vždy, když mají pochybnosti o skutkovém stavu. „O tom, zda jsou důkazy dostatečné, pak může rozhodnout pouze soud,“ řekla státní zástupkyně novinářům.

Často vybírá jídlo z popelnic

Student podle prvního bodu obžaloby vhodil do zahrady rodinného domu, který patří Stropnického manželce, pivní lahve naplněné hořlavou směsí. Údajně chtěl způsobit požár, který by se rozšířil a vystavil obyvatele domu nebezpečí smrti nebo těžké újmy na zdraví. V domě byli v době útoku tři lidi, ministr nikoliv. Mladík, který se sám označil za anarchistu, popřel, že by lahve na ministrův dům házel. Existenci pachové stopy vysvětlil tím, že často vybírá jídlo z popelnic, a tak mu pod rukama projde mnoho lahví.

Natáčet si můžu cokoliv

Pokud jde o druhý bod obžaloby, Ševcov podle obžaloby hlídal u ruzyňské věznice, když tam jiný muž sprejoval na zeď anarchistické nápisy. Ševcov nepopírá, že muže natáčel, tvrdí ale, že činu nijak nenapomáhal. „Nemyslím si, že je to trestný čin, natáčet si můžu cokoliv,“ řekl v úterý soudu.

Ševcov přijel do Česka v roce 2014, prý kvůli bezplatnému studiu vysoké školy. Nyní studuje v prvním ročníku etnologii na Karlově univerzitě. Peníze mu posílají rodiče. Chodí prý i na brigády, nechtěl ale uvést na jaké. V polovině května mu skončí povolení k pobytu. Anarchistických aktivit se údajně účastnil už v Rusku, dvakrát tam byl potrestán za přestupek. Za přestupek už platil pokutu i v ČR, a to po účasti na antifašistické demonstraci v Brně.

reklama

autor: vam, čtk

Odchod do důchodu

Paní Schillerová, přijde mi to, nebo nějak často měníte své názory? Teď tvrdíte, že je pro vás navýšení věku odchodu do důchodu nepřijatelné, ale podle jiných, s tím souhlasili a zrovna vy jste to jako ministryně sama navrhovala - https://tn.nova.cz/zpravodajstvi/clanek/396856-schillerova-chce-zvysi...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„To jste neměli vědět.“ Fiala v centrále CIA. Toto vyplavalo z minulosti

21:40 „To jste neměli vědět.“ Fiala v centrále CIA. Toto vyplavalo z minulosti

Když na jaře 2019 zavítal Andrej Babiš coby premiér do sídla CIA, vzbudilo to rozruch. Vyjádřila se …