Zaměstnanci státu by si měli v příštím roce polepšit. Podívejte se o kolik

19.10.2014 15:33

Zaměstnanci státu by si měli v příštím roce polepšit na svých mzdách proti letošku v průměru o 1 244 korun za měsíc. Pobírat by měli průměrných 25 878 Kč měsíčně. Počítá s tím návrh státního rozpočtu na příští rok. V průměru jde o pětiprocentní navýšení. Nejvíc, téměř o desetinu, by měli dostat přidáno státní zástupci. Na platy zaměstnanců má jít o 6,5 miliardy korun více než letos. Celkem je na ně vyčleněno 139 miliard Kč.

Zaměstnanci státu by si měli v příštím roce polepšit. Podívejte se o kolik
Foto: Hans Štembera
Popisek: Peníze, ilustrační foto

Vláda už ve středu schválila nové platové tabulky, které navýší platy státních zaměstnanců od letošního listopadu o 3,5 procenta. Pracovníkům ve zdravotnictví se ale platy zvýší až od ledna, a to o pět procent.

Platy soudců a státních zaměstnanců vzrostou v příštím roce v důsledku rozhodnutí Ústavního soudu, který zrušil dosavadní způsob výpočtu jejich základny. Rozpočet počítá i s jednoprocentním růstem platů ostatních ústavních činitelů, který si vyžádá asi 4,5 miliardy korun. Parlament ale musí ještě schválit změnu zákona, která s jednoprocentním nárůstem počítá. Pokud by ale zůstal součastný stav, vzrostly by platy poslancům, senátorům a dalším činitelům od příštího roku až o 27 procent. Příslušná novela je ve sněmovně už od léta, ale zatím neprošla ani prvním čtením. To by se mělo uskutečnit na schůzi, která začne příští týden.

Počet funkčních míst placených státem by měl v příštím roce klesnout o 334, a to hlavně vlivem rušení neobsazených míst. Naproti tomu přibude například 600 míst na úřadu práce a stejně tolik na Generálním finančním ředitelství. V resortu školství by mělo přibýt 799 míst učitelů. Stát by měl v příštím roce financovat celkem 423 962 míst, a to včetně vojáků, policistů nebo úředníků.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: čtk, mp

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Média to zatajila.“ Mohl být mír mezi Ruskem a Ukrajinou? Zcela jinak

11:11 „Média to zatajila.“ Mohl být mír mezi Ruskem a Ukrajinou? Zcela jinak

Politolog Ivan Katchanovski z univerzity v kanadské Ottawě o válce na Ukrajině mluví jako o „zástupn…