Zaměstnanci v Baťově nemocnici ve Zlíně mluví o stávce, píší odbory. Důvodem je personální krize a nejasné odměňování

23.01.2019 13:17

V nemocnicích ve zlínském kraji se opět cosi děje. Aktuální krize se má týkat Krajské nemocnice Tomáše Bati ve Zlíně. 20. ledna odeslala za zaměstnance krajské nemocnice Tomáše Bati ve Zlíně dvojice členek dozorčí rady nemocnice a odborářek Martina Hvozdenská a Hana Filimošinová otevřený dopis.

Zaměstnanci v Baťově nemocnici ve Zlíně mluví o stávce, píší odbory. Důvodem je personální krize a nejasné odměňování
Foto: KNTB
Popisek: Krajská nemocnice T. Bati ve Zlíně.

Jeho adresátem je hejtman zlínského kraje Jiří Čunek, krajští zastupitelé i členové krajského zdravotního výboru. Podle textu dopisu nemocnice čelí „výrazné personální destabilizaci“.

„Následkem nedostatku sester a pomocného personálu se uzavírají oddělení, zbývající personál je přetížen jak spoustou přesčasové práce, tak obrovským pracovním tempem,“ uvádí autoři dopisu.

V září sice odboráři začali s vedením jednat o kolektivní smlouvě. „Bohužel vůle dohodnout se je ze strany vedení nemocnice minimální. Jednání vedení je velmi direktivní a k ústupkům jsme nuceni pouze my,“ stěžují si pisatelky.

V nemocnici se podle nich prohlubuje „personální krize a špatná nálada“ i kvůli novému mzdovému řádu, „který ještě v půlce ledna nebyl zveřejněn“. Samotná mzdová politika je nejasná, stěžují si odborářky. „Ani po roce od vydání první verze mzdového řádu, jehož součástí je katalog prací a tarifní tabulka mezd, nejsou zaměstnanci seznámeni, do jaké tarifní třídy jsou zařazeni,“ píší v dopise.

V letošním roce by nemocnice sice měla do platových tarifů přidávat. „Ovšem ne plošně“, poznamenávají autorky. „Základní tarifní mzdu mají určovat vedoucí pracovníci svým podřízeným bez jasně daných kritérií. Tím je dán velký prostor subjektivnímu lidskému faktoru. V Baťově nemocnici v některých případech nerozhoduje zkušenost a kvalita odvedené práce, ale loajalita k nadřízeným a k vedení nemocnice,“ stěžují si autorky.

„Situace v KNTB je opravdu alarmující. Čím dál častěji se mezi zaměstnanci skloňuje slovo stávka, jejímž důvodem nejsou plány na fúzi nemocnic ZK či výstavba nové nemocnice, ale tristní stav v nemocnici současně,“ doplňují dále.

Jiří Čunek

  • KDU-ČSL
  • ANO křesťanským hodnotám
  • senátor

Autoři dopisu dle svých slov „apelují“ na politiky coby „osoby zodpovědné za chod zdravotnictví“ v kraji a zároveň zakladatele nemocnice, aby „situaci urgentně řešili“.

Podporu zaměstnancům krajské nemocnice Tomáše Bati ve Zlíně zdá se vyjádřili anonymně i zaměstnanci z nemocnice v Kroměříži. „Stojíme za vámi, myslíme si, že situace ve vaší nemocnici je odrazem především špatného vedení představenstva KNTB,“ stojí v jejich vyjádření, které je volně dostupné na internetu ovšem bez podpisu autora či jmen signatářů. Vedení Krajské nemocnice Tomáše Bati by mělo dle dopisu Kroměřížanů být „hnáno k odpovědnosti“. V textu dále kritizují zdravotnickou politiku hejtmana Jiřího Čunka a snahy o „centralizaci“ zdravotní péče v kraji.   

Situaci nemocnic na Zlínsku ParlamentníListy.cz monitorovaly i v minulosti. Kolem Kroměřížské nemocnice bylo například „neklidno“ loni v únoru. Koncepce hejtmana Čunka pro nemocnice Zlínského kraje vyvolala jistý stupeň nervozity mezi místními politiky.

Kvůli dokumentu se objevily obavy z možného omezování zdravotní péče právě například v nemocnici v Kroměříži. Krajské zdravotnictví v České republice trpí nedostatkem lékařů dlouhodobě.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jok

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

16:34 „Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

V Budapešti od čtvrtka již potřetí probíhá maďarská verze Konference konzervativní politické akce (C…