Zaměstnavatelé kritizují situaci kolem sazeb DPH, Drábek je chápe

16.10.2012 21:09

Zaměstnavatelé kritizují, že 2,5 měsíce před koncem roku stále nevědí, jak budou vypadat sazby DPH v příštím roce. Uvedli to na dnešním jednání tripartity. Pochopení pro výtky zaměstnavatelů vyjádřil na tiskové konferenci i odstupující minstr práce Jaromír Drábek (TOP 09). Proti zvyšování DPH jsou odborové svazy.

Zaměstnavatelé kritizují situaci kolem sazeb DPH, Drábek je chápe
Foto: Hans Štembera
Popisek: Jaromír Drábek

"Plně rozumím těm výtkám, které strana zaměstnavatelů vznáší. Protože pokud ještě v polovině října není jasné, jaké budou sazby daně z přidané hodnoty od 1. ledna příštího roku..., tak to je situace, která je velmi špatná," řekl Drábek. Podle něj však situaci nezavinila vláda, ale skupina rebelujících poslanců ODS, která ve Sněmovně zabránila zvýšení sazeb DPH o procentní bod v obou sazbách na 15 a 21 procent. Premiér Petr Nečas tak v pondělí představil kompromisní návrh na zvýšení spodní sazby o procentní bod na 15 procent při zachování horní dvacetiprocentní sazby.

Předseda Odborového svazu Kovo Josef Středula ale před plánovaným zvýšením sazeb DPH varoval. Podle něj se peníze na daních nevyberou, protože se řada subjektů vyhýbá povinnosti daně odvádět. Středula také poukázal na to, že mezi 80 prorůstovými opatřeními, která se na tripartitě projednávala, je uvedeno i zachování sazeb DPH na letošní úrovni 14 a 20 procent.

ODS o balíčku vyjednává s rebely

Návrh prorůstových opatření tripartita projednala, shodla se ale na tom, že materiál je otevřený k dalšímu dopracování. Zásadním posunem je podle šéfa Svazu průmyslu a dopravy ČR Jaroslava Hanáka to, že nově by měl být každý ministr jasně zodpovědný za plnění jednotlivých opatření.

Plénum tripartity dnes obnovilo činnost po sedmi měsících. Při posledním setkání v březnu odboráři po dvou hodinách jednání protestně opustili. Zdůvodnili to nepřipraveností kabinetu. Dubnové zasedání pak premiér rovnou zrušil, odbory už na ně stejně jít nechtěly. Nynější schůzku však podle účastníků jarní roztržka nepoznamenala.

Vládní stabilizační balíček, který obsahuje vyšší DPH a další změny posilující státní rozpočet, odmítla šestice poslanců ODS. Vláda ho poté předložila ve stejném znění a spojila s ním důvěru. S rebely nyní vedení ODS o balíčku vyjednává. Ministr financí Miroslav Kalousek (TOP 09) v pondělí uvedl, že na kompromis růstu DPH je připraven. Bude prý ale žádat od koaličního partnera záruky právě pro přijetí penzijní reformy a církevních restitucí. Zachování současné základní sazby DPH by podle Kalouska znamenalo ve státním rozpočtu výpadek zhruba deseti miliard Kč.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: adr, čtk

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Že ji neměli rádi? Za tím bude něco jiného. Petr Žantovský tuší, co je za koncem ministryně

4:44 Že ji neměli rádi? Za tím bude něco jiného. Petr Žantovský tuší, co je za koncem ministryně

TÝDEN V MÉDIÍCH Za hodně brutální znásilnění vnímání politiky se dá brát vyjádření Heleny Langšádlov…