Zaorálek: Migraci vyřeší srovnání životní úrovně v zemích EU

15.06.2017 17:32

Předpokladem pro řešení migrační krize je podle ministra zahraničí Lubomíra Zaorálka (ČSSD) vyrovnání ekonomických rozdílů mezi členskými zeměmi EU. Až ve chvíli, kdy bude v zemích EU srovnatelná životní úroveň, se lidé, kteří přicházejí do Evropy z ekonomických důvodů, rovnoměrně rozdělí, řekl šéf české diplomacie na konferenci Prague European Summit, která se zabývala budoucností EU. Zaorálek dodal, že vidí příčinu krizí, jimiž Evropa prochází, v rostoucí sociální a ekonomické nerovnosti.

Zaorálek: Migraci vyřeší srovnání životní úrovně v zemích EU
Foto: ReproFoto: TV Prima
Popisek: Bývalý ministr zahraničí Lubomír Zaorálek (ČSSD) v pořadu Partie.

Migranti, kteří míří do EU, si jsou podle Zaorálka dobře vědomi rozdílů v životní úrovni v bohatých a chudších členských zemích. „To je příčina, proč je břemeno migrace v Evropě rozděleno tak nerovnoměrně, a proto je tak obtížné dosáhnout rovnoměrného rozdělení,“ uvedl. Lidé se podle něj přirozeně přesouvají tam, kde mají větší možnosti zajistit si vlastní budoucnost.

Řešením migračního tlaku, kterému EU v posledních dvou letech čelí, podle něj proto nejsou kvóty, podle kterých by si desetitisíce lidí rozdělily členské země. „Odpovědí zjevně je ekonomická a sociální konvergence mezi zeměmi EU spíše než v pokusech rozdělit lidi podle kvót, jako by byli nehybné objekty, které zůstanou tam, kde jim určí komise,“ prohlásil šéf české diplomacie.

V diskusi s místopředsedou Evropské komise Franzem Timmermansem o rizicích, která přináší migrace, pak Zaorálek upozornil na to, že řada teroristických útoků z poslední doby je spojena s lidmi z odlišného kulturního prostředí. Poukázal na to, že v České republice nedochází k těmto „zvěrstvům“, protože mezi lidmi z Ukrajiny nebo Vietnamu nejsou teroristé.

Timmermans oponoval a zdůraznil, že za teroristickými činy stojí většinou potomci přistěhovalců, ne lidé z uprchlických táborů. „Rozumím tomu, že v zemích, jako je Česká republika, které nemají zkušenosti s migrací, se lidé bojí a chtějí se vyvarovat chyb, které jsme udělali my,“ podotkl Timmermans. Nesouhlasí však s tím, že by matky s dětmi utíkající před válkou představovaly bezpečnostní riziko.

Zaorálek, který je od úterka také lídrem ČSSD do podzimních parlamentních voleb, mluvil i o krizi sociálnědemokratických stran v EU. Považuje za nebezpečné, aby jejich místo v politických systémech zaujaly radikální strany nebo hnutí bez jasného programu. Slábnoucí pozice sociálních demokracií podle něj rovněž souvisí s rozdělováním společnosti na chudé a bohaté.

Podle Timmermanse volby v Británii ukázaly, že do politické mapy Evropy začíná promlouvat nová generace Evropanů, která se dosud do politiky příliš nezapojovala.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: čtk

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Úplně jinak. Reforma „slovenské ČT“ tak, jak se o ní nepíše

12:53 Úplně jinak. Reforma „slovenské ČT“ tak, jak se o ní nepíše

Na Slovensku je rušno kolem veřejnoprávních médií. „Největší likvidátoři svobody slova se dnes pasuj…