Zaorálek: Musíme se zabývat obavami lidí z islámu

13.04.2016 11:31

Muslimská společenství podle českého ministra zahraničí Lubomíra Zaorálka (ČSSD) jsou a budou důležitou součástí evropských společností. Je proto nezbytné zabývat se obavami lidí z islámu, řekl dnes na konferenci o mezikulturním dialogu, kterou pořádá Akademie věd ve spolupráci s ministerstvem zahraničí a pražskými velvyslanci muslimských zemí.

Zaorálek: Musíme se zabývat obavami lidí z islámu
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ministr zahraničí Lubomír Zaorálek

Zaorálek v úvodním projevu konference prohlásil, že muslimské společnosti stojí před výzvou, jak propojit náboženské normy s individuálními svobodami a debatou o tom, jak vedle sebe mohou fungovat různé kultury a náboženství. „Je jasné, že vzhledem k tomu, že muslimské komunity jsou a dále budou důležitou součástí evropských společností, výsledek této debaty bude důležitý i pro nás,“ míní šéf české diplomacie.

Ministr poznamenal, že Evropa vnímala islám dlouhou dobu jako sousedící svět, nyní jsou však muslimové sousedy Evropanů ve stejných městech i ulicích. Soužití s muslimy podle něj vyvolává v lidech strach. „Lidé jsou znepokojeni, protože cítí, že nedostávají odpovědi na mnoho otázek o islámu, které je jako nemuslimy zajímají,“ prohlásil. „Musíme ale rozlišit mezi extremismem izolovaných skupin a jedinců a obavami mírumilovných občanů, kteří pouze vyjadřují své znepokojení založené na omezených informacích, které dostávají z médií,“ uvedl ministr.

V Česku i dalších evropských zemích se podle Zaorálka objevují politici, kteří se snaží na obavách lidí získat politické body. „V České republice jsou jedinci a skupiny, které využívají xenofobní nálady pro své politické ambice,“ poznamenal. Politická debata o islámu je podle něj často vypjatá a obtížná, zejména kvůli migrační krizi, násilí v některých blízkovýchodních zemích a teroristickým útokům.

Akademici, diplomaté i duchovní se budou otázkou soužití různých náboženství a kultur zabývat celý den. Závěry konference shrnou ve čtvrtek na ministerstvu zahraničí.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vam, čtk

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…