Zaorálek: Putinovi motorkáři se tváří šlechetně a mírumilovně. Jejich cílem je ale provokace a demonstrace síly

27.04.2015 8:27

Šéfovi české diplomacie Lubomíru Zaorálkovi (ČSSD) připomíná jízda ruského motorkářského gangu Noční vlci Evropou schovávačku. „Tváří se to jako mírumilovné, šlechetné, ale obávám se, že skutečným cílem průjezdu je buď demonstrace síly, nebo provokace, reakce na americký konvoj například,“ uvedl Zaorálek v rozhovoru pro Lidové noviny s tím, že bychom přesto kolem toho neměli dělat tance a nechat motorkáře projet českým územím.

Zaorálek: Putinovi motorkáři se tváří šlechetně a mírumilovně. Jejich cílem je ale provokace a demonstrace síly
Foto: Petr Kupka
Popisek: Ministr zahraničí Lubomír Zaorálek na diskusním setkání s veřejností v Olomouci

Ruský motorkářský gang s vazbami na prezidenta Vladimira Putina v sobotu zahájil jízdu Evropou, kterou chtějí jeho členové uctít památku rudoarmějců, kteří padli při osvobozování Evropy během druhé světové války. Projet by měli přes Bělorusko, Polsko, Českou Republiku, Slovensko a Rakousko, aby devátého května dorazili do německé metropole Berlína.    

Některé země však jízdu Nočních vlků považují za provokaci a příčí se jim pustit ruský motorkářský gang na svoje území.  Polsko již oznámilo, že je na své území nevpustí a jen za určitých podmínek je nechá projet Německo.

Podle posledních zpráv se Noční vlci přes polské hranice přece jenom dostali. Pokud jejich průjezd Polskem proběhne v klidu, měli bychom je dle šéfa české diplomacie Lubomíra Zaorálka nechat projet i Českou republikou.

„Uvidíme, kolik motorkářů přijede a jak bude jejich cesta vypadat. Pakliže jich bude spíše méně, budou mít platné dokumenty a jejich průjezd Polskem proběhne v klidu, neměli bychom kolem toho dělat tance. Jsme svobodná demokratická země a nechceme nikomu a priori bránit, aby přijel a vyjadřoval své názory,“ uvedl Zaorálek v rozhovoru pro Lidové noviny s tím, že síla naší demokracie spočívá v tom, že jízdu ruského motorkářského gangu unese.

Jízda Nočních vlků Zaorálkovi připomíná Ruskou schovávanou od Kingsleyho Amise. „Tváří se to jako mírumilovné, šlechetné, ale obávám se, že skutečným cílem průjezdu je buď demonstrace síly, nebo provokace, reakce na americký konvoj například,“ vysvětloval šéf české diplomacie.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: luš

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

osobnosti ANO

Dobrý den, paní Dostálová, překvapil mě průzkum, podle kterého vás řada lidí nezná. Je pravdou, že já se o politiku dost zajímám a díky PL vás i znám. Ale napadá mě jedna věc, není chybou, že za ANO vystupují stále ti stejní? Babiš-Schillerová-Havlíček, občas vy nebo pan Nacher? Není potřeba, aby ge...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Bitevní stodola.“ Smáli se, ale funguje to. Rusové vyzráli na ukrajinské drony

20:13 „Bitevní stodola.“ Smáli se, ale funguje to. Rusové vyzráli na ukrajinské drony

Válka na Ukrajině přinesla do moderního válčení použití dronů a dalších bezpilotních letounů, které …