Zaorálek: Za problémy Řecka mohou i německé a francouzské banky

22.05.2014 9:33

Problémy Řecka nezpůsobila jen rozmařilost tamních obyvatel, ale i německé a francouzské banky, které poskytovaly tamním stavebním podnikatelům levné půjčky. V rozhovoru pro čtvrteční Právo to uvedl ministr zahraničí Lubomír Zaorálek (ČSSD), který mluvil i o situaci na Ukrajině a o tom, jak by k této zemi měla přistupovat EU.

Zaorálek: Za problémy Řecka mohou i německé a francouzské banky
Foto: Hans Štembera
Popisek: Lubomír Zaorálek

V souvislosti s tím, že se po víkendových eurovolbách očekává posílení nacionálně-pravicových stran, Zaorálek uvedl, že žádná z těchto stran není schopna nabídnout Evropě lék na problémy, které ji sužují. Pokud by se Evropa začala dezintegrovat, jak nacionalisté požadují, nebyla by prý schopna odpovědět na otázky, které před ni postavila ekonomická krize. „Tu nezpůsobila jen například rozmařilost Řeků. Co když se pomíjí fakt, že tím, kdo zavinil problémy Řecka, byly třeba i německé a francouzské banky, které tam poskytovaly stavebním podnikatelům levné půjčky?“ uvedl ministr.

Ohledně nadcházejících voleb ukrajinského prezidenta Zaorálek uvedl, že hlasování by nemuselo proběhnout pouze asi v pěti procentech volebních okrsků. „Asi to nebude dokonalé, ale pokud by se odhad pěti procent potvrdil, pak by to fundamentálně nemuselo volby zpochybnit,“ konstatoval Zaorálek.

Vyjádřil také pochybnosti nad dosavadním postupem EU vůči Ukrajině. „Nijak nám nevadilo, že ukrajinská společnost  je svým způsobem fungování na hony vzdálená tomu, co bychom měli chtít od parlamentní demokracie respektující základní pravidla. Tvářili jsme se, že to nevidíme, a klidně jsme spustili projekty asociačních dohod, protože věříme, že se tím v zemi situace nějak vyčistí,“ prohlásil s tím, že liberální reformy by na Ukrajině zvýšily nerovnosti a upevnily oligarchické struktury. Podle něj existuje způsob, jak můžeme být na Ukrajině pozitivně činní. „Ale musíme si dávat velký pozor: Neměli bychom nikomu dávat do ruky hotové peníze, ale pohlídat si, aby pomoc došla těm, kterým je určena.“

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: vam

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Média to zatajila.“ Mohl být mír mezi Ruskem a Ukrajinou? Zcela jinak

11:11 „Média to zatajila.“ Mohl být mír mezi Ruskem a Ukrajinou? Zcela jinak

Politolog Ivan Katchanovski z univerzity v kanadské Ottawě o válce na Ukrajině mluví jako o „zástupn…