Zaorálek gratuloval Kurzovi, věří v pokračování výborných vztahů

15.10.2017 19:07

Šéf české diplomacie Lubomír Zaorálek (ČSSD) pogratuloval dosavadnímu ministrovi zahraničí Rakouska, lidovci Sebastianovi Kurzovi, k vítězství v dnešních předčasných parlamentních volbách. Věří v pokračování výborných vztahů mezi oběma zeměmi. „Společně jsme zahájili renesanci česko-rakouských vztahů. Věřím, že ve výborných sousedských vztazích budeme pokračovat,“ sdělil ČTK Zaorálek, kterého jako lídra sociální demokracie čekají parlamentní volby v Česku za týden.

Zaorálek gratuloval Kurzovi, věří v pokračování výborných vztahů
Foto: ReproFoto: TV Prima
Popisek: Lubomír Zaorálek v Partii.

Vicepremiér a předseda KDU-ČSL Pavel Bělobrádek ČTK napsal, že gratuluje sesterské lidové straně a Kurzovi k vítězství a přeje jim úspěšné jednání o koalici. „Doufám, že na našem příštím setkání už bude kancléřem,“ uvedl.

Kurzova Rakouská lidová strana v předčasných parlamentních volbách podle odhadů získala kolem 31 procent hlasů. Jasné ale zatím není, kdo obsadil druhé místo. Podle prvních odhadů agentury SORA po uzavření volebních místností se zdálo, že se druhou nejsilnější stranou v Národní radě stane krajně pravicová Svobodná strana Rakouska (FPÖ), podle aktuálních upřesněných odhadů ji ale sociální demokraté (SPÖ) kancléře Christiana Kerna odsunuli na třetí místo.

„Rakouští voliči jednoznačně podpořili tři tradiční strany, které rakouskou politiku spoluurčují už více než padesát let,“ komentoval dění v sousedním Rakousku na sociálních sítích šéf ODS Petr Fiala.

Předběžný konečný výsledek bez započítání korespondenčních hlasů by rakouské ministerstvo vnitra mohlo oznámit už kolem 19:30.

Vítězství lidovců jednatřicetiletého Kurze, který by se mohl stát nejmladším šéfem vlády v Evropě, se očekávalo.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: čtk

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…