Zaorálek k úmrtí Češky na dovolené: Egypťané by nám toho měli ještě hodně říct

28.07.2017 14:00

Ministr zahraničí a volební lídr ČSSD se v rozhovoru pro deník MF Dnes vyjádřil k případu Češky, která bohužel zemřela v Egyptě. Egyptští lékaři dělali všechno, co mohli, aby Češku zachránili. Zaorálek věří ujištění českých lékařů, že jejich egyptští kolegové nic nezanedbali. Jedna věc se ale Zaorálkovi přece jen nelíbí...

Zaorálek k úmrtí Češky na dovolené: Egypťané by nám toho měli ještě hodně říct
Foto: Daniela Černá
Popisek: Lubomír Zaorálek

Češka pobodaná před dvěma týdny v Egyptě, bohužel, zemřela. Z toho, co slyšel od českých lékařů, Zaorálek usuzuje, že egyptští lékaři pravděpodobně nic nezanedbali. Definitivně jasno ale bude až po pitvě. Od lékařů se dozvěděl, že k selhání orgánů, ke kterému došlo u této pacientky, někdy dochází. Je to smutné, ale je to tak.

Egyptská vláda by měla zvážit, zda českou rodinu neodškodní. A to není všechno. Egypťané by také měli české straně poskytnout mnohem víc informací.

„Aby nám sdělili, co zjistili při výslechu. Jestli to byl ojedinělý případ, nebo jestli měl pachatel nějaké zázemí. Chci také vědět, jestli to bylo koordinované a jestli ten dotyčný byl ve spojení s nějakou teroristickou organizací. Nás to samozřejmě zajímá kvůli rozsahu rizika, protože to by mělo úplně jiný dopad, kdyby to byl jen ojedinělý případ. Egypt by měl zvážit nějaké odškodnění. Já sice chápu, že to je směšné, když je někdo mrtvý, ale měli by převzít odpovědnost za to, co se na té pláži stalo. Na jedné straně je tam velká ochota s námi komunikovat. Když jsme chtěli zdravotnické zprávy pro naše lékaře, oni nám to doopravdy všechno dodali. Snažili se, ale jiná věc je, že se snažili až pak. My chceme ale vědět, co se tam odehrálo,“ zdůraznil český ministr zahraničí.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

12:50 Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

„Jedu se setkat s mamkou. Už jsme se léta neviděli. Jsme z Doněcka a já nechci bojovat za Putina. Už…