Zaorálek lídrům Ukrajiny: Propusťte zadržené demonstranty

07.02.2014 12:14

Ministr zahraničních věcí Lubomír Zaorálek (ČSSD) na tiskové konferenci k prioritám v resortu věnoval značnou pozornost situaci na Ukrajině. Podle něj je mučení a zastrašování, které se nyní děje, zcela nepřijatelné a nepřípustné. My se podle Zaorálka musíme postavit na stranu perzekuovaných.

Zaorálek lídrům Ukrajiny: Propusťte zadržené demonstranty
Foto: Hans Štembera
Popisek: Lubomír Zaorálek

Lubomír Zaorálek vyzval k propuštění zadržovaných demonstrantů. „Je nutné propustit zadržené, vyšetřit, kde jsou zmizelí a také vyšetřit, kdo za to může. Rovněž je podle něj nutné viníky potrestat." Nemůžeme být podle ministra zahraničí lhostejní k tomu, co se děje na kraji naší civilizace a kultury.

Česká republika je podle ministra zahraničí připravena také pomoci, a to zejména poskytnout humanitární pomoc těm, co jsou zranění. Zaorálek uvedl, že pro to existují fondy.

Lubomír Zaorálek zdůraznil, že je třeba zabránit eskalaci násilí na Ukrajině a přispět k dialogu a demokratickému řešení krize. „To už nejde pouze o dialog vlády a opozice. Musí být přizváno občanské sdružení Majdan. Bez toho to nelze uskutečnit,“ míní Zaorálek.

Ministr je přesvědčen, že politickou situaci si musí Ukrajinci vyřešit sami. Oni musí rozhodnout, zda budou předčasné volby, nebo vybrat jiné demokratické řešení. My jako Česká republika se však musíme postavit proti perzekuci a násilí a umlčování občanů.

„Pokud se vláda Ukrajiny rozhodne pro silové řešení, pak se bude vzdalovat Evropě, a to se všemi důsledky,“ zdůraznil Zaorálek a opět potvrdil nutnost vyšetřit, kdo je vinen násilím, zastrašováním a perzekucí demonstrantů.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: dkr

komunikace

Jak víte, že když vy teď o důchodové reformě nechcete s vládou komunikovat, že oni pak budou komunikovat s vámi? Není tohle hlavní problém, že se na zásadních věcech nedokážete dohodnout? A ještě jedna věc, s kým budete chtít vládu tvořit, když to odmítáte se SPD a evidentně se stranami SPOLU se na ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zakázaná akce dvojky Konečné vyjasněna. A je to ještě vážnější

17:30 Zakázaná akce dvojky Konečné vyjasněna. A je to ještě vážnější

Po zrušené akci ve Starém Plzenci vystoupil právník Ondřej Dostál, číslo 2 na europarlamentní kandid…