Zaorálek na ČT: Ukrajinci se chtějí sbližovat se Západem, to je patrné na každém kroku

20.06.2014 19:47

Ministr zahraničí Lubomír Zaorálek z ČSSD v pořadu Interview ČT24 podpořil mírový plán ukrajinského prezidenta Porošenka. Pokud by se prý k němu přidalo i Rusko, mohlo by se obnovit jednání o zrušení vízové povinnosti pro ruské občany.

Zaorálek na ČT: Ukrajinci se chtějí sbližovat se Západem, to je patrné na každém kroku
Foto: Hans Štembera
Popisek: Lubomír Zaorálek

Právě ke zrušení vízové povinnosti v pátek vyzval prezident Miloš Zeman. Zaorálek v tom problém nevidí, pokud se Rusko bude chovat rozumně. „Obávám se, že o zrušení nemůžeme rozhodnout my, ale Brusel. Do budoucna bych s tím určitě souhlasil. K jednání se můžeme vrátit, obzvlášť pokud dojde k realizaci mírového plánu na Ukrajině,“ uvedl ministr zahraničí.

Brusel, ne Moskva

Ten také doufá, že plán Petra Porošenka může násilí v zemi ukončit. „Já si myslím, že je třeba ho jednoznačně podpořit. To je něco, v co jsme doufali. Porošenko při nástupu řekl, že chce přinést mír. A to, co navrhuje, je podle mě jediná cesta, jak zabránit dalšímu utrpení,“ myslí si.

Že si Ukrajina vybrala Brusel, a ne Moskvu, je podle Zaorálka zjevné. „S kým se chce Ukrajina sblížit, je patrné na každém kroku. Říkali mi to lidi na ulici i studenti na univerzitě, kde jsem teď přednášel. Chtějí do Evropy. Nejdříve je potřeba nastolit vládu práva. Ukrajinci si musejí uvědomit, že jsou teprve na začátku,“ upozornil ministr.

Schůzka s Araby

Podle něho by se měl Brusel vážně zamyslet nad projektem Východního partnerství. „Já si teď myslím, že budeme muset v něčem korigovat koncept Východního partnerství. Musíme více diferencovat mezi jednotlivými zeměmi. My jsme se dostali v jednání s Ukrajinou dost daleko, a přitom to byla velmi nemocná země. A to je zvláštní. Měli bychom mít větší cit pro to, co se v těch zemích děje,“ konstatoval.

V závěru došlo i na jeho schůzku s velvyslanci arabských zemí, k níž došlo po kritice islamismu ze strany prezidenta Zemana. „Bavili jsme o policejním zásahu v pražské modlitebně. Mluvili jsme obecně i o panu prezidentovi. Já jsem je ujistil, že Česká republika nespojuje žádné náboženství s násilím. My jsme nábožensky tolerantní země,“ dodal Zaorálek.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: lze

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…