Zaorálek na ČT mluvil o čínské kauze. A jde o vážný problém

11.01.2019 19:57

Hostem Interview ČT24 moderátorky Zuzany Tvarůžkové byl dnes poslanec za ČSSD Lubomír Zaorálek. Hovořilo se mimo jiné o zájmech Číny v Česku.

Zaorálek na ČT mluvil o čínské kauze. A jde o vážný problém
Foto: Hans Štembera
Popisek: Lubomír Zaorálek

Česká BIS varuje opakovaně před špionáží z Ruska a Číny, NÚKIB vydal podobné varování před společnostmi Huawei a ZTE. „Jsem přesvědčen, že těmto institucím můžeme věřit,“ podotkl bývalý ministr zahraničních věcí k NÚKIB a BIS. „Věřím, že mají podklady. Ale zarazilo mě, že se to vydalo takovýmto způsobem veřejnosti. Nejenom, že nám bylo řečeno, že je nebezpečí, ale jak s ním naložit,“ dodal. Zaorálek pak ve vysílání ukázal svůj iPhone, jenž byl podle jeho slov rovněž vyroben v Číně. „Vadí mi to, že stát měl konat s předstihem. To nebezpečí není nové,“ řekl k prezentaci celého problému. 

Anketa

Rozhazuje vláda Andreje Babiše zbytečně a nezodpovědně naše peníze?

26%
hlasovalo: 13640 lidí

Hovořil pak i o slovech prezidenta Miloše Zemana, jenž včera v televizi Barrandov uvedl, že šéfové BIS Michal Koudelka a NÚKIB Dušan Navrátil ohrozili pozici a ekonomické zájmy ČR v Číně. Kvůli varování je podle prezidenta v ohrožení investice automobilky Škoda Auto v Číně. Odveta Pekingu může negativně zasáhnout aktivity investiční skupiny PPF včetně společnosti Home Credit nebo chystané investice Huawei ve výši 8,5 miliardy korun do digitálních technologií v ČR, řekl Zeman.

„On je asi přesvědčen, že tady dochází k ohrožení zájmů České republiky,“ podotkl Zaorálek a hovořil o tom, že problém je vskutku vážný, neboť bychom měli mít vytvořený systém, který by nám umožnil posuzovat společnosti, které přicházejí do Česka se svými strategickými projekty. „Musíme si vybudovat systém, v němž budeme hájit naše bezpečnostní zájmy,“ podotkl. 

A jaké jsou podle Zaorálka vedlejší zájmy Číny? „Celkem jasně řekla, že chce být hegemonem,“ sdělil Zaorálek. Čína je podle něj těžký partner. Své pak Zaorálek řekl k tomu, že premiér Andrej Babiš (ANO) řekl, že čínský velvyslanec lhal, když informoval o předvánoční schůzce. Podotkl k tomu, že se schůzka neměla uskutečnit pod stromečkem, ale mělo se to konat dle zásad diplomacie. Následně Zaorálek mluvil o Spojených státech, o zdi na hranicích s Mexikem či o brexitu.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…