Zaorálek naložil pučistům: Ta strana má 135 let a oni ji takhle zesměšní

07.11.2013 22:46

Adekvátní reakce. Tak hodnotí místopředseda ČSSD Lubomír Zaorálek rozhodnutí svého stranického kolegy Zdeňka Škromacha rezignovat na svou místopředsednickou funkci. V pořadu Události, Komentáře na České televizi zadoufal, že podobný krok učiní i Michal Hašek a Jeroným Tejc.

Zaorálek naložil pučistům: Ta strana má 135 let a oni ji takhle zesměšní
Foto: Hans Štembera
Popisek: Lubomír Zaorálek

„Dnes zasedal v Pardubicích poslední krajský výbor a vyzval účastníky lánské schůzky k rezignaci, takže mi připadá, že ve světle toho je to odpovídající reakce. Protože v jeho případě ho také jeho domovská organizace okres Hodonín vyzvala k rezignaci. A aby předešel tomu, že by byl na ústředním výboru v neděli odvolán, tak se rozhodl odstoupit,“ prohlásil Zaorálek. Věří, že jeho rozhodnutí napomůže uklidnění situace uvnitř strany.

Doufá, že podobnou cestu si zvolí i Hašek s Tejcem. „Pokládám to za adekvátní reakci a přál bych si, aby takto výzvy k rezignaci zhodnotili i ostatní. Vezměte si, že ta strana má 135 let dlouhou tradici a oni ji takhle zesměšní,“ rozohnil se. Informace, že by i tito dva účastníci lánské schůzky plánovali své rezignace, ale prý zatím nemá.

Za volební výsledek ČSSD může její nejednota

Škromach v dnešním vysílání Hyde Parku nejen oznámil svou rezignaci, ale zároveň hlasitě popřel, že by byl „pučistou“ či zrádcem. Sdělil, že cítí zodpovědnost pouze za chabý úspěch sociální demokracie v předčasných volbách. A Zaorálek s ním v tomto směru souhlasil, protože nedobrý výsledek podle něj zcela jistě způsobila právě nejednotnost uvnitř strany a okopávání kotníků. „Analýza určitě potvrdí, že tyto aspekty byly klíčové, neboť toto veřejnost nesnáší,“ zdůraznil.

Pokud by se v případě rezignace Haška a Tejce muselo doplnit vedení strany, stalo by se tak podle Zaorálka na případném předčasném sjezdu strany. Do té doby by vedení ČSSD bylo nuceno fungovat ve zmenšené podobě. „Nebylo by to jednoduché, protože v současnosti strana potřebuje kompletní vedení, ale zvládli bychom to,“ věří.

Hejtman Netolický: Je to chlapský krok

S odchodem Škromacha z vedení strany souhlasí i hejtman Pardubického kraje za ČSSD Martin Netolický. „Myslím, že je to chlapský krok. V kontextu dění v posledních dnech považuji toto za adekvátní rozhodnutí a já mu za ně děkuji,“ uvedl.

Na zasedání politického grémia ČSSD bezprostředně po volbách ale i Netolický patřil k těm, kteří zvedli svou ruku proti předsedovi strany Bohuslavu Sobotkovi. Vysvětlil to tím, že jednal v kontextu vyhrocené situace, v níž vládla frustrace a silné emoce. „Já jsem o lánské schůzce nevěděl. Mrzí mě, že někteří představitelé lhali až do konce, to je neodpustitelné,“ dodal. Na otázku moderátora Lukáše Dolanského, zda nyní již stojí pevně za Sobotkou, odvětil: „Stojím za jednotnou ČSSD.“

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nem

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

12:50 Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

„Jedu se setkat s mamkou. Už jsme se léta neviděli. Jsme z Doněcka a já nechci bojovat za Putina. Už…