Zaorálek obvinil Babiše, že chce lithium pro sebe

16.10.2017 8:02

Volební lídr ČSSD Lubomír Zaorálek se v časopisu Týden vyjádřil ke kauze lithium. Podle něj však žádnou kauzou není.

Zaorálek obvinil Babiše, že chce lithium pro sebe
Foto: Daniela Černá
Popisek: Lubomír Zaorálek

„Pánem geologického průzkumu v České republice je ministr životního prostředí Richard Brabec, první místopředseda vlády za ANO. Kdyby kdykoli chtěl cokoli změnit, mohl to udělat. Neudělal nic a teď útočí na memorandum, které chce zajistit ekonomické zájmy státu při těžbě. To se ale neděje poprvé, stalo se to i u OKD, kde Babiš žádal privatizaci a prosazoval zájmy byznysu proti zájmům státu. Protože my jsme chtěli dostat OKD pod kontrolu státu, což se mu nelíbilo. U lithia je to totéž,“ sdělil jasně Zaorálek k současné situaci, jež vznikla po podpisu memoranda ministrem průmyslu a obchodu Jiřím Havlíčkem (ČSSD). 

Podle svých slov vidí za lithiem opět Babišův byznysový zájem. „Já vím, že v Lovochemii mají technologie na postupy, jak separovat lithium a podobně. Jde navíc jen o zástěrku, o bublinu, aby nemusel mluvit o tom, co je mu nepříjemné. Hodně se mluví o minulosti Andreje Babiše, já ale chci mluvit o jeho přítomnosti. Musí zodpovědět své vládní neúspěchy a své počínání. Třeba to, jak brutálními zajišťovacími příkazy likvidoval nevinné lidi,“ poukázal Zaorálek. 

Dodal také to, že Babiš opakovaně selhal. „Proto jsem rád, že z vlády odešel. To, co teď bude dělat ve Sněmovně kvůli lithiu, bude jen divadlo, ve kterém mu budou pomáhat Tomio Okamura a komunisté,“ uzavřel.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…