Zaorálek osobně prováděl ukrajinské děti ministerstvem. Navrhne prý vládě, aby sem jezdily i nadále

10.03.2015 16:15

Ministr zahraničí Lubomír Zaorálek (ČSSD) chce vládě předložit návrh na pokračování projektu ozdravných pobytů dětí z Ukrajiny v Česku. Šéf diplomacie to řekl dnes novinářům u příležitosti přivítání třetí skupiny dětí, které tentokrát pocházely z neklidného východu Ukrajiny. Do Česka na ozdravné pobyty už přijely tři plánované skupiny o celkem asi sto dětech.

Zaorálek osobně prováděl ukrajinské děti ministerstvem. Navrhne prý vládě, aby sem jezdily i nadále
Foto: Petr Kupka
Popisek: Ministr zahraničních věcí Lubomír Zaorálek na diskusním setkání s občany v Olomouci

"Já bych rád předložil ve vládě návrh, ve kterém bychom našli způsob, jak pokračovat v těchto pozváních pro děti z té oblasti," uvedl Zaorálek. Po setkání se všemi účastníky považuje tento projekt, který ministerstvo vyšel na 1,5 milionu korun, za úspěch. Podařilo se mu podle něj vytrhnout tyto děti z prostředí bojů a dětem se v Česku líbilo.

"Člověk si tady uvědomuje, že je to ta malá pomoc, ve které asi má smysl pokračovat," soudí Zaorálek. "Jsem domluvený s premiérem, že budeme předkládat další návrh určitého typu humanitární pomoci a já bych rád do něho nějakým způsobem zakomponoval i pokračování v těchto pobytech," doplnil.

Děti budou navštěvovat památky a sportovat

Třetí turnus, tvořený třemi desítkami dětí přesídlenců z východoukrajinských měst Slavjansku a Chersonu, přijel do Česka 1. března. Součástí jejich programu, který zajišťují Farní charita Příbram, Arcidiecézní charita Praha a gymnázium v Příbrami, je návštěva významných kulturních památek a sportovní aktivity.

"To jsou děti, které prošly něčím, co si neumíme ani moc představit. Tam, kde bydlí, jsou místa, kde jsou instalovány dělostřelecké baterie a kde ony zažily válku, kterou si většina z nás vůbec neumí představit," uvedl po setkání s dětmi Zaorálek, který je provedl Černínským palácem.

Všechny účastníky ozdravných pobytů chce Česko podporovat i v jejich domovině. Ministerstvo zahraničí plánuje podpořit zlepšení ubytovacích podmínek, vzdělávání i zdravotní péči pro tyto děti.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: vam, čtk

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Blanárova schůzka se „zakázanými“ médii. Co padlo za dveřmi? Analytik zná odpověď

5:00 Blanárova schůzka se „zakázanými“ médii. Co padlo za dveřmi? Analytik zná odpověď

TÝDEN V MÉDIÍCH Petr Fiala neměl žádné kmotry v pozadí, nikdo mu zadarmo nic nedal a musel se adapto…