Zaorálek pobíhal po sněmovně. Zítra letím do Kyjeva, pronesl potom

16.09.2014 19:00

Poslanci opět pokračují v mimořádné schůzi o postoji Česka k protiruským sankcím. Pravicové opozici se totiž nelíbí, že si Česko prosadilo výjimky pro strojírenský export a technologie pro těžbu ropy. Nezamlouvá se jí ani postoj premiéra Sobotky na summitu EU. ODS a TOP 09 svolaly proto mimořádnou schůzi sněmovny, ta ale byla minulou středu přerušena. Ministr zahraničí Lubomír Zaorálek dnes překvapené poslance kromě jiného informoval o tom, že byl na Ukrajině unesen a zadržen redaktor Českého rozhlasu Vít Pohanka.

Zaorálek pobíhal po sněmovně. Zítra letím do Kyjeva, pronesl potom
Foto: Hans Štembera
Popisek: Martin Komárek řeční ve sněmovně

Jaký je postoj Česka k protiruským sankcím, se snažil už minulou středu odpoledne poslancům vysvětlit třeba premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD).

Sobotka totiž na summitu EU, který se konal o víkendu 30. a 31. srpna, naznačil, že sankce EU proti Rusku považuje za kontraproduktivní. Za tento postoj byl ale zvláště pravicovou opozicí v Česku později kritizován.

„Nemohl jsem tu noc ze 30. srpna podpořit sankce, neboť žádný konkrétní návrh tehdy na stole nebyl,“ zdůraznil minulý týden Sobotka před poslanci.

„Byla zaúkolována Evropská komise, aby zavedla sankce v situaci, kdy jsme neznali podrobnosti návrhu, a vyhradil jsem si tak právo, abych s některou částí návrhu vyjádřil nesouhlas. Pokládal jsem za nemožné, abych podepsal blanko šek, neboť nebyla známa struktura sankcí. Já se domnívám, že každý z vás by se musel zachovat stejně,“ vysvětloval poslancům také Sobotka.

Státy Evropské unie podle něj až později předložily návrh konkrétních sankcí a česká vláda tak mohla připravit expoziční materiál. Nakonec vláda schválila mandát pro naše vyjednavače.

B. Sobotka: Postupoval jsem v zájmu ČR

„Jsem přesvědčený o tom, že vláda nemohla postupovat jinak. Postupovali jsme v zájmu ČR, neboť posouzení sankcí patří mezi úkoly každé odpovědné vlády. Musím zdůraznit, že tak nakonec postupovaly všechny členské státy Unie, kdy si vyhodnocovaly dopady sankcí na svou ekonomiku,“ zdůraznil navíc předseda vlády.

Připomínky vznesla podle Sobotky řada zemí, české se týkaly omezení strojírenského exportu a vývozu technologií pro zpracování ropy. Pokud by nebyly zohledněny, v případě obráběcích strojů by byl výpadek exportu podle premiéra kolem tří miliard korun a v případě technologií pro ropný průmysl kolem pěti miliard ročně.

Zatím v platnost nevstoupí

Nové sankce proti Rusku, nad nimiž se nedávno EU dohodla, podle předsedy vlády zatím nevstoupí v platnost. Osmadvacítka totiž prý zkusí počkat, jestli na Ukrajině vydrží příměří. V Bruselu se na tom na mimořádné schůzce dohodli velvyslanci zemí Unie. V případě příznivého vývoje by sankce mohli zmírnit, v opačném případě zpřísnit.

Čerstvé  sankce se vztahují hlavně na ruské ropné firmy ve státním vlastnictví. ČR a další země už dřív prosadily, aby se sankce téměř netýkaly vývozu strojů pro ruské nevojenské podniky.

Proti slovům Sobotky ale minulou středu protestoval třeba předseda ODS Petra Fiala. „Takto se nedá na mezinárodní scéně nic udělat, v ČR jakoby nějaká zahraniční politika chyběla,“ kritizoval předsedu vlády za sněmovním pultíkem Fiala.

Podle něj premiér opakovaně mění názor a nemá ani svůj názor na klíčové věci.

„Premiér také říká, že sankce nefungují, ale jak to ví? To také koneckonců tvrdí i kolegové z Úsvitu, ale já nechápu, proč předseda vlády říká, že sankce nefungují, ale přitom je několikrát v EU podpořil,“ zmínil také Fiala na konto Sobotky.

Prý předseda vlády podceňuje dění na Ukrajině a nechce si připustit, že konflikt má mnohem větší význam. „Má všechny rysy potenciálního většinového konfliktu. Je v něm zapojená jaderná velmoc,“ zdůraznil předseda ODS.

Strčit hlavu do písku nejde

Podle něj je navíc Ukrajina geopoliticky citlivý bod a nelze, aby si Česko strčilo hlavu do písku. „To nás neochrání,“ řekl.

„Pan premiér předvádí vyjednávací styl, jemuž nerozumím ani já, ale ani spojenci. Česká republika ale nemá jinou, rozumnou variantu než stát na straně západních demokracií, které jediné nám mohou zajistit bezpečnost. Pokud máme rozumnou alternativu, tak by ji nám měl premiér představit. Pokud ji ale nemáte, tak realizujte rozumnou zahraniční politiku, která důsledně chrání bezpečnost ČR,“ dodal Fiala.

Sankce? Cesta do pekel!

Předseda Úsvitu Tomio Okamura minulý týden ve sněmovně zdůraznil, že politika sankcí je pro Českou republiku cestou do pekel.

Tomio Okamura

  • SPD
  • Předseda hnutí Svoboda a přímá demokracie (SPD)
  • poslanec

„My říkáme dlouhodobě, a konečně dochází na naše slova - že sankce s Ruskem nijak zásadně nehnou a jen poškodí českou ekonomiku... A musím říci, že tohle podle mého názoru ví i TOP 09 a ODS," řekl Okamura.

„Pokud jde o samotné sankce, souhlasit s nimi může skutečně jen hodně nepřemýšlivý člověk anebo člověk, který chce mermomocí z válečného štvaní vytřískat politické body bez ohledu na české občany. My v Úsvitu již od začátku ukrajinské krize prosazujeme mírovou cestu jednání, demokratického sebeurčení a nikoli konfrontace a stupňování napětí. A jsme rádi, že po mnoha měsících, co to tvrdíme a dokola opakujeme, k tomuto řešení konečně docházejí i další," zmínil Okamura kromě jiného.

Dnes ve sněmovně promluvili například Milan Šarapatka, nebo místopředseda klubu poslanců TOP 09 František Laudát a ministr zahraničí Lubomír Zaorálek (ČSSD).

„Co asi tam cítí ti lidé? Namísto vojáků bychom tam měli poslat pomoc, a mnohem efektivnější by bylo, kdybychom vytvořili zdroje potřebným. Slyšel někdo třeba o konvoji z EU? Já ne,“ zmínil Šarapatka za debatním pultíkem.

„My ale namísto toho tam budeme posílat vojáky,“ dodal Šarapatka štiplavě.

Topkař Laudát pak zmínil, že se Ruska zastávají především komunisté, ale je to prý logické.

Poslanec Jaroslav Holík (Úsvit) pak připomněl rok 1968 v ČSR.

„Dobře, že se Česká republika k sankcím připojuje,“ připomněl poté poslanec z ANO Martin Komárek. Podle něj je prý zcela jasné, že agresorem na Ukrajině je právě Rusko. "...Rusko je jednoznačně agresorem. Jednoznačně. Neexistuje žádný jiný výklad," řekla a také zmínil humanitární pomoc pro Ukrajinu, která by podle něj byla zapotřebí.

Připomněl redaktora Pohanku

Ministr zahraničí poslancům následně připomněl, proč právě on nyní tak pobíhá po sněmovně.

„Byl totiž unesen a zadržen redaktor Českého rozhlasu Vít Pohanka, jehož unesli separatisté a zadrželi. Nejsme spokojeni s tím, že se tam porušují Vídeňské úmluvy. Jak jsem se ale ubezpečil, pan Pohanka je nyní na svobodě,“ zdůraznil Zaorálek.

„Zítra ráno odlétám do Kyjeva,“ řekl také poslancům šéf diplomacie s tím, že v Kyjevě bude hovořit na téma dodávek hmotné pomoci.

Do debaty jsou přihlášeni ještě tři poslanci, ale není nouze ani o štiplavé poznámky a faktické připomínky jiných zákonodárců. Až se všichni k bodu vyjádří, tak sněmovna přijme usnesení ke stanovisku vlády k sankcím EU vůči Rusku.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: Olga Böhmová

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

migranti

Dobrý den, prohlášení Nerudové o migrantech jsem taky nepobral. Ale můj dotaz zní, zda se ví, kolik je v ČR aktuálně migrantů? A co si myslíte o migrantech z Ukrajiny? Máme je přijímat?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Provokace.“ Zmizelo to. Odkryto po smrti Josefa Laufera

4:40 „Provokace.“ Zmizelo to. Odkryto po smrti Josefa Laufera

Po smrti zpěváka Josefa Laufera mnozí připomínají jeho píseň o Svobodné Evropě a kapitánu Minaříkovi…