Zaorálek příští týden do Libanonu nepojede. Pošle tam svého náměstka

05.08.2015 12:03

Cesta ministra zahraničí Lubomíra Zaorálka do Libanonu, která měla proběhnout v příštím týdnu, se na žádost libanonské strany odkládá. Zaorálek to dnes uvedl na setkání s novináři. Do této blízkovýchodní země měl vycestovat kvůli pětici Čechů, kteří zde před časem zmizeli.

Zaorálek příští týden do Libanonu nepojede. Pošle tam svého náměstka
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ministr zahraničí Lubomír Zaorálek

„Měl jsem včera telefonický rozhovor s libanonským ministrem zahraničí. On mě požádal, abych tu cestu do Libanonu, která měla proběhnout příští týden, odložil,“ uvedl Zaorálek s tím, že důvodem odkladu je to, že libanonské straně se nepodařilo sehnat k celému případu potřebné informace.

„Dnes jsme se rozhodli reagovat tak, že bychom v příštím týdnu vyslali do Bejrútu delegaci na úrovni mého náměstka Jakuba Kulhánka a její součástí bude ředitel ÚOOZ Robert Šlachta,“ oznámil ministr zahraničí s tím, že ÚOOZ má na starosti pátrání po zmizelých českých občanech v Libanonu.

Pracovní skupina, která na ministerstvu zahraničí k únosu Čechů v Libanonu vznikla, bude pokračovat v práci, ale už o své činnosti nebude pravidelně informovat. K tomu dojde až v případě, kdy se objeví nové skutečnosti, o kterých bude možné veřejnost informovat.

Zaorálek také uvedl, že pokud po jeho poslední tiskové konferenci někdo nabyl dojmu, že varianta, že Češi byli v Libanonu uneseni, je méně pravděpodobná, tak to prý není pravda. Možnost, že se Češi stali obětí teroristického útoku, je prý stále jednou z uvažovaných variant.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vam

Radek Rozvoral byl položen dotaz

Neslibujete nesplnitelné?

Opravdu jde ještě změnit migrační pakt, když ho podezřele narychlo EP před volbami odsouhlasil? A jak chcete zrušit green deal? Jsem pro, ale myslím, že je to nereálný slib.

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Šimone, znám tě, opravdu to půjde dětem?“ Pánek spustil sbírku pro Gazu. Pochybnosti

20:45 „Šimone, znám tě, opravdu to půjde dětem?“ Pánek spustil sbírku pro Gazu. Pochybnosti

Neziskovka Člověk v tísni oznámila, že otevřela humanitární sbírku SOS Gaza pro psychologickou pomoc…