Zaorálek promluvil o nové koncepci zahraniční politiky i co čeká náměstka Druláka

04.04.2015 11:22

Je fajn, že americký konvoj projíždějící Českem pomohl v neděli některým rodinám strávit příjemně čas, prohlásil v rozhovoru pro dnešní Právo ministr zahraničí Lubomír Zaorálek (ČSSD). Na druhou stranu výzvy, které se v souvislosti s kontroverzním konvojem také objevily, jako například aby u nás vojáci USA zůstali, označil Zaorálek za „nedospělé a ujeté“. Prozradil také, co radil prezidentovi ohledně jeho plánované cesty do Moskvy, ale i to, jaký má názor na svého náměstka Petra Druláka.

Zaorálek promluvil o nové koncepci zahraniční politiky i co čeká náměstka Druláka
Foto: Petr Kupka
Popisek: Ministr zahraničí Lubomír Zaorálek na diskusním setkání s veřejností v Olomouci

List poukázal na to, že fakt, že americký vojenský konvoj projížděl po silnicích, byl „nevšední“. Zaorálek ale tvrdil, že „zkouška dopravy po cestách a dálnicích patří k normální logistické práci“. Kdyby se to prý dělalo před rokem, tak by si toho nikdo nevšiml, protože podobných transportů je celá řada.

Deník se ministra zeptal také na jeho názor na fakt, že se na konvoj přišly podívat tisíce lidí. „Že konvoj vyvolal pozitivní zájem, že se z toho stala událost a že to pomohlo v neděli některým rodinám strávit příjemně čas, je fajn. Je přece přirozené, že se otec s dětmi zajde podívat v neděli na americkou techniku,“ uvedl Zaorálek. Přiznal, že se objevily i extrémní názory typu „neodcházejte, zůstaňte, zachraňte nás“. „To mi připadalo hodně nedospělé a hodně ujeté,“ prohlásil.

Debata o základně USA nebo NATO v ČR není na pořadu dne

Odmítl názor, že by průjezd konvoje byl způsobem, jak zjistit nálady veřejnosti kvůli případnému zřízení základny NATO v Česku. „Debata o základně USA nebo NATO v Česku není na pořadu dne, protože k tomu není důvod,“ ujistil.

Zeman by v Moskvě neměl dávat poctu zbraním

Přiznal také, že s prezidentem o jeho chystané návštěvě Moskvy mluvil. „... a dokonce jsem mu říkal, že by bylo dobré se vyhnout tomu, vzdávat poctu zbraním, ale neříkal jsem nikdy nikomu, že nemá jezdit do Moskvy,“ uvedl s tím, že sám události staré 70 let uctí účastí na několika akcích, například na Vítkově.

Reagoval i na to, že vládní koncepce zahraniční politiky je odlišná od té původní, kterou prosazoval jeho náměstek Petr Drulák, v níž podle listu nebyl kladen takový důraz na lidská práva. Zaorálek odmítl, že to, co uniklo do médií, by byla původní koncepce, prý šlo jen o „pracovní text“, jenž nikdy neměl v ruce a který neschválil.

Premiér mi řekl, že chce, aby se neobjevil žádný text, než na kterém se domluvíme

Nicméně jisté problémy v tomto směru přiznal: „Je pro mě velice nepříjemné, že z pracovního textu něco uniklo, a také premiér mi řekl, že má zájem o to, aby se neobjevil žádný text, než na kterém se domluvíme.“

Drulákovi bude setnuta hlava

Na otázku, zda tedy výsledný text koncepce zahraniční politiky reflektoval kritiku pravicové opozice, která varovala před upozaděním lidských práv, nebo jestli reflektuje premiérovu cestu do USA, Zaorálek odpověděl, že „nikdo nemusel nic reflektovat“. „Pokud někdo někde něco napsal, tak jsem řekl, že do budoucna nebude nikdo nic publikovat ani komentovat, protože to budu dělat sám,“ uvedl ministr.

Na následnou otázku, co to znamená pro jeho náměstka Druláka, pak s nádechem černého humoru uvedl: „Nejdřív bude mučen ve sklepeních ministerstva zahraničí a pak mu bude zřejmě setnuta hlava,“ prohlásil a pak už vážně dodal, že Drulák svou práci dělá dobře. „Jeho výroky byly od jeho skutečných názorů hrubě zkreslené. Poučil se, že není na akademické půdě, ale v prostředí, kde se výrok dá nafouknout,“ dodal Lubomír Zaorálek.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vam

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…