Zaorálek proti Němcové: Ať Rath ve sněmovně mluví

24.05.2012 18:21

Sociální demokraté jsou zastánci toho, aby se David Rath zúčastnil hlasování o svém vydání. Hledá se jen způsob, jakým se dá taková věc zařídit, řekl po jednání vedení sněmovny její místopředseda Lubomír Zaorálek (ČSSD).

Zaorálek proti Němcové: Ať Rath ve sněmovně mluví
Foto: Filip Jandourek
Popisek: Lubomír Zaorálek

"Řešení této věci se odehrává v kontaktu se státní zástupkyní. Musíme najít shodu. Připadá mi, že mezi stranami není v této věci spor, spíše se snažíme dohodnout a hledat způsob, jak umožnit vystoupení Davida Ratha k bodu o svém vydání," řekl Lubomír Zaorálek po čtvrtečním jednání grémia a organizačního výboru sněmovny.

Ať tedy vystoupí neveřejně

Strany dostaly za úkol dohodnout se na tom, zda bude toto jednání veřejné, nebo jestli se uskuteční za zavřenými dveřmi. Zaorálek sám se ve čtvrtek přiklonil spíše k tomu, aby bylo otevřené, zdůraznil ale, že za stranu žádné stanovisko nedával a o postoji klubu ČSSD se rozhodne ne jeho jednání.

Vojtěch Filip (KSČM) naopak tvrdí, že jedinou "ústavně čistou" možností, jak Rathovi vystoupení umožnit, je dohoda nad zavřeným jednáním. "Pokud chce Poslanecká sněmovna zajistit jednání ústavně čisté, mělo by to být jednání neveřejné. Pokud by tomu tak nebylo, pravděpodobně by státní zástupkyně řekla, že doktora Ratha z věznice nevydá," řekl Filip s tím, že Rath má právo vystoupit, ale kdyby bylo jednání veřejné, mařil by účel vazby.

Čas na rozhodnutí, ke které ze dvou možných variant se poslanci přikloní, mají kluby do příštího týdne. Jednání, kterého by se chtěl Rath zúčastnit, je naplánováno jako první bod červnové schůze sněmovny hned na 5. června tohoto roku. Byť poslanci souhlasí s tím, že by se Rath mohl do sněmovny vydat, o jeho návštěvě zatím není jasně rozhodnuto. Definitivní slovo bude mít pravděpodobně právě státní zástupkyně. Sám David Rath o přítomnost na schůzi stojí.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: joh

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vláda lokajů. Protektivní vrchnost uctívají, spodinou opovrhují, říká profesor Žaloudík

16:02 Vláda lokajů. Protektivní vrchnost uctívají, spodinou opovrhují, říká profesor Žaloudík

„Aktivistická sebelikvidace Evropy čištění celého světa neprospěje,“ podotýká ke Green Dealu emeritn…