Zaorálek prozradil, jak probíhal pohovor u Zemana. Prezident měl prý radost, že se s ním může hádat

09.02.2014 13:29

Zásadní spor o české zahraniční politice přinesly nedělní Otázky Václava Moravce. Střetl se v nich ministr zahraničí Lubomír Zaorálek se svým předchůdcem Karlem Schwarzenbergem. Řeč byla o olympiádě v Soči, ale například i o dostavbě Temelína.

Zaorálek prozradil, jak probíhal pohovor u Zemana. Prezident měl prý radost, že se s ním může hádat
Foto: Hans Štembera
Popisek: Lubomír Zaorálek

Zaorálek se v pořadu rozpovídal i o „pohovoru“, který před jmenováním musel absolvovat u prezidenta Zemana. Připomněl svá slova po odchodu z Hradu, že rozhovor byl „dynamický“. A prozradil i podrobnosti. „My se asi budeme hádat vždycky,“ řekl mu prý prezident. Pak ale dodal, že je to možná dobře. „S některými se ani pohádat nemůžu,“ sdělil mu prý důvěrně.

Prezident prý v rozhovoru mluvil především o ekonomické diplomacii, zatímco on sám mluvil o evropské diplomacii a snažil se mu vysvětlit, že evropská diplomacie kolikrát zmůže více než prvoplánová ekonomická diplomacie. „Ale já myslím, že to sám pan prezident ví,“ dodal Zaorálek.

Pak se debata přesunula k tématu nových velvyslanců na uvolněných ambasádách. Karel Schwarzenberg byl tázán, zda by do diplomacie doporučil některého ze členů bývalé Rusnokovy vlády, a odpověděl, že nikoho.

Konkrétní jméno Jana Fischera odmítl s tím, že je to zkušený statistik a nemá zapotřebí jít do diplomacie. „Diplomat musí mít jednu důležitou vlastnost, a to je odvaha,“ poznamenal pak Schwarzenberg a dodal, že máme řadu zkušených diplomatů a nemusíme si na ambasádách vypomáhat politiky. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jav

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…