Zaorálek v ČT napravoval výrok o parazitech. Byla to prý chyba, co se neměla stát

18.03.2013 21:47

Podle místopředsedy ČSSD Lubomíra Zaorálka nikdy nemělo dojít k výroku o živnostnících-parazitech. I když to ale jeho kolega Jan Mládek „zpackal“, upozornil podle něj na ožehavý problém, který skutečně existuje.

Zaorálek v ČT napravoval výrok o parazitech. Byla to prý chyba, co se neměla stát
Foto: Hans Štembera
Popisek: Lubomír Zaorálek

„Ten výrok, který tu byl vytažen, že živnostníci jsou parazité, byla obrovská chyba,“ uznal v Hyde Parku na ČT Lubomír Zaorálek. „Nikdy se to nemělo stát,“ dodal s tím, že stínový ministr financí Jan Mládek se ale už omluvil.

Podle Zaorálka je potřeba nahlížet na každého živnostníka konkrétně. „Když chceme mluvit o tomto problému, tak musíme diferencovat mezi těmito skupinami,“ míní. Existují zde totiž lidé často s nízkým výdělkem, kterých by se měl stát zastávat. „Mně to připadá, že si ti lidé často zaslouží respekt a pomoc,“ popisuje Zaorálek. Zároveň ale existují i živnostníci s vysokými výdělky, kteří neodvádí daně. Nedej bože využívají švarc systém.

Mládkova slova mu vytkl i jeden posluchač, podle něj by tento muž neměl být stínovým ministrem financí – kdyby ČSSD zvítězila ve volbách, nahradil by nynějšího Miroslava Kalouska. „To by byl stokrát lepší ten pan Kalousek,“ rozzlobil se divák.

„Tohle byla chyba, ale nebudu z toho dělat tragické závěry,“ ohradil se Zaorálek. Podle něj je spíše důležité, že v systému je něco opravdu špatně. Mělo by se přitvrdit, akorát by se mělo rozlišovat. „Není to tak, že je to jeden balík živnostníků,“ opravoval Mládkův projev. „Honza Mládek upozornil na něco, co ví každý, že je problém. Ví to i pan Kalousek a pan Nečas,“ dodal.

Znáte rčení mlčeti zlato?

Schytal to však i od jiného diváka. Ten mu radil, že podobně nepromyšlené projevy mohou ČSSD akorát uškodit. „Slyšel jste někdy rčení mlčeti zlato?“ ptal se ho. „Já mám dojem, že když se vaši lidé dostanou k pultu, tak rychleji mluví, než myslí,“ varoval ho.

„Tady to bylo trochu příliš, protože tady to bylo opravdu skandální,“ uklidňoval Zaorálek. Zároveň však vysvětloval, že je možná lepší toto všechno říct dopředu, než pak dělat nečekané kroky po volbách. Například církevní restituce. Na to ho však moderátor upozornil, že minimálně TOP 09 měla restituce v programu.

U víkendového sjezdu ČSSD se zůstalo déle. Moderátora také zajímaly okolnosti nezvolení Jiřího Dienstbiera na post místopředsedy. Předseda Bohuslav Sobotka totiž již dříve hovořil o tom, že byla jasná dohoda.

„Dohody jsou sice pěkná věc, ale pokud ten kandidát na sjezdu nepřesvědčí delegáty v tajné volbě…“ krčil rameny Zaorálek. Podle něj stojí za neúspěchem Dienstbiera především fakt, že sjezd je nevyzpytatelné těleso. Odmítl, že by byla na vině jen kritika Miloše Zemana.

„Já si nemyslím, že by to byla jen jedna věc,“ vysvětloval. Mluvil totiž například s delegátem, který mu tvrdil, že na Dienstbierovi mu vadí jeho chování po neúspěšných volbách. Nereagoval smířlivě jako Karel Schwarzenberg. „V té situaci po tom, kdy skončí bitvu, to měl vzít na vědomí,“ míní místopředseda.

Přesto ale věří, že vyřazení z grémia ČSSD pro Dienstbiera nebude tolik znamenat. Sám by byl rád, kdyby mu pomohl s vytváření předvolebního programu. Tam může zanechat větší stopu a prosadit prý své nové myšlenky.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

reklama

autor: pan

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Bitevní stodola.“ Smáli se, ale funguje to. Rusové vyzráli na ukrajinské drony

20:13 „Bitevní stodola.“ Smáli se, ale funguje to. Rusové vyzráli na ukrajinské drony

Válka na Ukrajině přinesla do moderního válčení použití dronů a dalších bezpilotních letounů, které …