Zaorálek vyčinil čínskému velvyslanci za rušení koncertů českých těles

09.09.2019 13:33

Ministr kultury Lubomír Zaorálek (ČSSD) se při dnešním jednání s čínským velvyslancem v ČR Čang Ťien-minem ohradil proti rušení koncertů českých souborů v Číně. Podle Zaorálka to poškozuje obraz Číny u české veřejnosti a velvyslanec jako zástupce čínské strany v Česku nese za tyto kroky odpovědnost. V tiskové zprávě to uvedlo Ministerstvo kultury, napsala ČTK.

Zaorálek vyčinil čínskému velvyslanci za rušení koncertů českých těles
Foto: B. Richterová
Popisek: Česko-čínská konference o spolupráci mezi Cangzhou City a partnery v České republice

Bývalý šéf české diplomacie Zaorálek řekl, že je připraven vrátit se k pozitivní spolupráci obou zemí v kultuře pouze za podmínky, že obě strany k sobě budou přistupovat se vzájemným respektem a budou vnímat své odlišnosti.

Čínské úřady odložily turné orchestru PKF – Prague Philharmonia a zrušily plánovaná vystoupení Pražákova kvarteta, Symfonického orchestru Českého rozhlasu a naposledy Guarneri Trio Prague. Důvodem je zřejmě dřívější prohlášení pražského primátora Zdeňka Hřiba (Piráti) o změně takzvané sesterské smlouvy. Z ní chce současná rada hlavního města odstranit bod, kterým Praha uznává jednotnou Čínu.

Zaorálek velvyslance upozornil, že v posledních letech bylo vykonáno mnoho pro rozvoj česko-čínských vztahů ve všech oblastech včetně kulturní. Poslední vývoj ale podle ministra vztahy poškozuje a zpochybňuje dosavadní úsilí.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Lidé ani netuší, v jakém jsme průšvihu. Rusko vyhraje a Evropu to bude bolet.“ Profesor vážně

10:30 „Lidé ani netuší, v jakém jsme průšvihu. Rusko vyhraje a Evropu to bude bolet.“ Profesor vážně

V podcastu Reinvent The Money promluvil známý americký politolog, profesor Mearsheimer. Jeho slova o…