Zaorálek vysvětlil Tvarůžkové, kdo je dnes nebezpečnější než komunisté

02.03.2017 19:41

Moderátorka Zuzana Tvarůžková ve čtvrtečním Interview ČT24 přivítala ministra zahraničí Lubomíra Zaorálka. Pochvaloval si, že dosavadní šéf zahraničního odboru Kanceláře prezidenta republiky Hynek Kmoníček brzy odejde do Washingtonu. Washington je totiž místem, kde se řeší světové otázky – situace v Sýrii, vztah k Číně, vztah s Evropou a další a další otázky.

Zaorálek vysvětlil Tvarůžkové, kdo je dnes nebezpečnější než komunisté
Foto: Daniela Černá
Popisek: Ministr zahraničí Lubomír Zaorálek na předvolebním setkání v Přerově

Již je jasné, že novým českým velvyslancem ve Washingtonu bude dosavadní ředitel zahraničního odboru Kanceláře prezidenta republiky Hynka Kmoníčka. Zaorálek je rád, že se podařilo dohodnout příchod velvyslance takto rychle.

„Nastupuje do situace, kdy celý svět sleduje usazování nové administrativy. Ale nejen jejich usazování, ale také kontakt s nimi. Dnes má obrovskou cenu osobní kontakt s novou administrativou... Já sám už vím, že koncem března pojedu do USA, abych dojednal to společné jednání prezidenta Miloše Zemana s prezidentem Donaldem Trumpem... V zahraniční politice je strašně důležité získat důvěru a na základě tohoto navázání řešit naše společné zájmy, a tím i naše osobní zájmy,“ konstatoval ministr.

Bude se řešit boj proti Islámskému státu, otázka Číny, Sýrie, vztah k Íránu a další důležité otázky. „Už jen to, že máme dosud ambasádu v Damašku, naše pozice je specifická a já mám třeba ze Sýrie informace, které mnohdy nikdo jiný nemá,“ prozradil Zaorálek. Washington je velmi exponované místo, kde se řeší světová politika, což může být pro diplomata velmi obtížná štace.  

Pár slov padlo také ke kauze Petra Jaška vězněného v Súdánu. Zaorálek přivezl tohoto vězně domů poté, co Jašek prožil „14 měsíců v pekle“. Až do pěti hodin odpoledne prý vůbec nebylo jisté, jak to s panem Jaškem dopadne. Súdánská strana totiž několikrát tvrdila, že pan Jašek je na cestě z vězení na letiště. „Třikrát jsme si to ověřovali a zjistili jsme, že to nebyla pravda,“ prozradil divákům Zaorálek. Celý příběh ale nakonec skončil dobře a ministr je za to rád.

Súdán vnímá jako partnera, který hraje roli tranzitní země v migrační krizi. A má také velké zkušenosti s boji s terorismem. Z tohoto hlediska je pro nás Súdán důležitým partnerem a Česko je důležitým partnerem pro Súdán, protože v zemi můžeme spustit některé projekty.

Nevyzpytatelné Turecko

Pokud jde o situaci v Sýrii, ta je dnes velmi komplikovaná a vůbec není jasné, jak to tam dopadne. Bohužel hrozí, že dojde i na ty špatné scénáře. Rozhodně nelze jasně konstatovat, co v tomto regionu bude dál. Na jedné straně situaci v Sýrii komplikuje fakt, že nová administrativa ve Washingtonu ještě není plně usazena, a tak úplně se neví, co bude dělat. A pak je tady Turecko.

„Bohužel Turecko, to je jiný příběh. Turecko má zájem na boji proti Kurdům, protože je vnímají jako největší ohrožení jednoty svého státu, zatímco v tom dalším boji Ankara tolik zainteresovaná není,“ posteskl si Zaorálek. „Je třeba dostat ke stolu všechny partnery, kteří nepředstavují radikální a zločinecká hnutí. Někdy je těžké to rozlišit,“ uznal Zaorálek, ale osobně je přesvědčen, že Kurdové k jednacímu stolu patří. Turecku se to však nelíbí.

Za úspěch lze považovat už to, že zastánci Bašára Asada jsou ochotní jednat o politické budoucnosti dosavadního syrského prezidenta Asada. Rusko v této otázce ustoupilo. Západ na druhé straně ustoupil od teze, že napřed musí padnout Asad a pak teprve se bude jednat o dalším osudu Sýrie. Požadavek na sesazení Asada byl upozaděn, čímž aspoň mohly začít rozhovory o situaci v zemi.  

Komunisté dnes nejsou ten největší problém

Nakonec došlo i na domácí politiku. Sociální demokracie má příští víkend volební sněm a Zaorálek na něm nebude varovat před případnou vládou s komunisty. Tato země má podle Zaorálka mnohem větší problém. „Problémem v této zemi dnes nejsou komunisté, ale určitý typ reál politiky, která má kořeny v socialismu, ale podle mého je mnohem nebezpečnější než dnešní komunisté,“ vyjádřil svůj názor místopředseda ČSSD.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Mladí si myslí, že všechno zachránili Američané“. Plzeňský památník obětí války se smutným osudem

21:38 „Mladí si myslí, že všechno zachránili Američané“. Plzeňský památník obětí války se smutným osudem

Zrezivělý památník; víc, než se na pohled zdá. Jména škodováckých obětí druhé světové války po necel…