Zaorálek zhodnotil projev Donalda Trumpa: Připomněl mi Baracka Obamu

20.01.2017 20:43

K nástupnímu projevu 45. prezidenta USA se před kamerami České televize vyjádřil i ministr zahraničí Lubomír Zaorálek (ČSSD). Slova nového prezidenta prý ministrovi připomněla projev Trumpova předchůdce Baracka Obamy.

Zaorálek zhodnotil projev Donalda Trumpa: Připomněl mi Baracka Obamu
Foto: Twitter DJT
Popisek: Prezident USA Donald J. Trump se svým viceprezidentem Mikem Pencem

„Tuším, že ten první projev Baracka Obama měl podobné motivy. Také on mluvil o tom, že budování národa začíná doma. Mluvil také o zanedbané střední třídě a o tom vnitřku Ameriky, který je třeba pozvednut,“ připomněl český šéf diplomacie.

Doplnil ovšem, že Obama narážel na zahraniční angažmá v Afghánistánu a Iráku, zatímco Trump narážel spíše na současné vnitřní rozdělení Ameriky a na vztahy se spojenci. Ústředním heslem Trumpova prezidentství bude „Amerika na prvním místě“.

Ale kdyby to mělo být tak, že Američané budou skutečně stavět svou zemi na první místo, před evropské spojence, tak se Evropská unie musí postarat o posílení vlastní obrany. To je ostatně něco, co se už děje. Proto Trumpovi přeje ve sjednocování USA úspěch.

Tak či tak si ovšem Zaorálek přeje udržet dobré vztahy s USA a pokud to půjde, rád by ovlivnil některé kroky americké vlády. Spolupráce Prahy a Washingtonu je podle Zaorálka na velmi vysoké úrovni a bude jen dobře, pokud se je podaří udržet. Odmítl se však jakkoli vyjadřovat k nástupu nového velvyslance ve Washingtonu. Jde o citlivé věci ve vztazích dvou států a není prý třeba vše rozebírat na veřejnosti.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Bitevní stodola.“ Smáli se, ale funguje to. Rusové vyzráli na ukrajinské drony

20:13 „Bitevní stodola.“ Smáli se, ale funguje to. Rusové vyzráli na ukrajinské drony

Válka na Ukrajině přinesla do moderního válčení použití dronů a dalších bezpilotních letounů, které …