Zaorálkovo ministerstvo posílá hračky dětem do Aleppa

11.03.2017 17:24

Děti v syrském městě Aleppo, které loni před Vánoci po čtyřech letech bojů s povstalci ovládla syrská armáda, dostaly na začátku března stovky hraček z České republiky. Informovalo o tom ministerstvo zahraničí.

Zaorálkovo ministerstvo posílá hračky dětem do Aleppa
Foto: Daniela Černá
Popisek: Ministr zahraničí Lubomír Zaorálek na předvolebním setkání v Přerově

Sbírku hraček organizoval odbor Blízkého východu a severní Afriky ministerstva. Další hračky z Česka rozdělí Syrský arabský půlměsíc (SARC) v nejbližší době dětem v okolí hlavního města Sýrie Damašku. Plyšová zvířátka a hračky určené ke vzdělávání byly do Sýrie dopraveny společně s dodávkami humanitární pomoci, kterých Česko poslalo do Sýrie několik. Součástí zásilek jsou také zdravotnické pomůcky či sušené mléko.

„Část hraček směřovala přímo dětem zasaženým probíhajícím konfliktem a SARC je předával prostřednictvím svých center,“ uvedlo ministerstvo. Další hračky převzala centra pro postižené děti. „Darované věci pomohou s výukou a rehabilitací dětských pacientů,“ dodalo ministerstvo.

Česká republika poskytuje humanitární pomoc obyvatelstvu uvnitř Sýrie i syrským uprchlíkům v regionu od počátku konfliktu. Od roku 2012 do loňska bylo na pomoc obyvatelstvu Sýrie a syrským uprchlíkům v okolních zemích z humanitárního rozpočtu českého ministerstva zahraničí vynaloženo více než 100 milionů korun.

Loni v červnu vláda pro Sýrii schválila humanitární, rozvojovou a rekonstrukční pomoc dohromady za 195 milionů korun do roku 2019. Pomoc by se mimo jiné měla zaměřit na podporu vzdělávání či obnovu zdravotnických, vzdělávacích a sociálních zařízení.

Celkem za loňský rok vydala Česká republika na humanitární pomoc přes sto milionů korun. Většinu peněz poskytla obětem válek zejména v Iráku, Sýrii a v afrických zemích.

Pro letošek počítá česká diplomacie s navýšením rozpočtu na humanitární projekty na 130 milionů korun. Výrazná část rozpočtu půjde opět na podporu uprchlíků, vysídlených osob a zemí postižených konfliktem.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…