Zaorálkovu návštěvu Iráku doprovázejí mimořádná bezpečnostní opatření

27.11.2014 14:20

Především o pomoci, kterou Česká republika poskytuje Iráku v boji proti radikálům z hnutí Islámský stát, jednal dnes český ministr zahraničí Lubomír Zaorálek v Bagdádu. Šéf diplomacie, o jehož návštěvě Černínský palác z bezpečnostních důvodů veřejnost předem neinformoval, dorazil do irácké metropole ráno. Z letiště zamířil do prezidentského paláce, kde ho očekával prezident Fuád Masúm; český ministr se sešel také s premiérem Hajdarem Abádím.

Zaorálkovu návštěvu Iráku doprovázejí mimořádná bezpečnostní opatření
Foto: Hans Štembera
Popisek: Lubomír Zaorálek

Zaorálek společně s náměstkem ministra obrany Tomášem Kuchtou a podnikatelskou delegací stráví v Iráku necelých 24 hodin. V Bagdádu ho čeká kromě setkání s nejvyššími představiteli země i jednání a pracovní oběd s iráckým protějškem Ibráhímem Džaafarím. Poté se šéf české diplomacie přesune do Irbílu, správního střediska iráckého Kurdistánu, kde by se měl setkat s nejvyššími představiteli této oblasti.

V irácké metropoli dochází téměř každý den ke krvavým útokům s mnoha oběťmi a podle toho vypadají bezpečnostní opatření při Zaorálkově návštěvě. Po Bagdádu se ministerská kolona pohybovala v doprovodu několika vozidel, na kterých seděli vojáci se samopaly a kulomety. Podél silnice stály další obrněné vozy, tanky a zátarasy. Šéf české diplomacie cestoval v opancéřovaném voze a měl na sobě neprůstřelnou vestu.

Prezidentský palác se nachází asi 100 metrů od vjezdu do takzvané Zelené zóny, která je nejpřísněji střeženou částí Bagdádu a v níž se nachází většina sídel politiků a také americká ambasáda. Od paláce k úřadu premiéra, který je v Zelené zóně, musela kolona projet nejméně osmi bezpečnostními kontrolami: Jednotlivá auta kontrolovali vojáci, ale i speciálně vycvičení psi zjišťující přítomnost výbušnin.

Česká vláda schválila dodávky munice

Česká vláda na konci srpna schválila pro Kurdy dodávku deseti milionů kusů munice do útočných pušek Kalašnikov, osmi milionů nábojů do kulometů, 5000 nábojů do pancéřových pěstí a 5000 ručních granátů ze starších zásob, se kterými česká armáda už nepočítala. Osm milionů kulometných nábojů bylo do Iráku přepraveno na konci září; kdy bude dodána další munice, zatím není jasné. Kurdští bojovníci, takzvaní pešmergové, se spolu s iráckou armádou snaží zastavit ofenzivu islamistů, kteří obsadili rozsáhlá území v Iráku i v sousední Sýrii. Spojené státy a jejich spojenci jim v tom pomáhají cílenými leteckými údery na pozice radikálů.

Český prezident Miloš Zeman v nedávném rozhovoru s ČTK uvedl, že Praha by měla proti islamistům postupovat razantněji a poskytnout Kurdistánu na obranu proti radikálům vedle munice také zbraně. Dokázal by si rovněž představit i zapojení gripenů do boje proti Islámskému státu.

reklama

autor: dkr, čtk

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

osobnosti ANO

Dobrý den, paní Dostálová, překvapil mě průzkum, podle kterého vás řada lidí nezná. Je pravdou, že já se o politiku dost zajímám a díky PL vás i znám. Ale napadá mě jedna věc, není chybou, že za ANO vystupují stále ti stejní? Babiš-Schillerová-Havlíček, občas vy nebo pan Nacher? Není potřeba, aby ge...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Protiústavní.“ Jana Zwyrtek Hamplová chce umlčení v Senátu hnát výš

21:30 „Protiústavní.“ Jana Zwyrtek Hamplová chce umlčení v Senátu hnát výš

Horní komora Parlamentu se rozhodla sněmovní verzi novely občanského zákoníku ohledně uzavírání part…