Zapadlo: Nebudou nám diktovat! řekl Babiš vedle Merkelové a přednesl šokující návrh o EU

13.02.2019 12:24

Od cesty českého premiéra Andreje Babiše (ANO) do Bratislavy na summit zemí Visegrádské čtyřky a německé kancléřky Angely Merkelové uplynul už skoro týden a přece to, co zaznělo z úst politiků na závěrečné tiskové konferenci, stále rezonuje na sociálních sítích. Babiš připomněl, že ze střední Evropy rok co rok plynou na Západ miliardy. A šel ještě dál, když navrhl, aby EU zrušila evropské dotace do zemědělství a aby nediktovala členským státům, jak evropské peníze využít. On sám má jasno: Z peněz EU by Česko dostavělo nejprve silnice a další infrastrukturu.

Zapadlo: Nebudou nám diktovat! řekl Babiš vedle Merkelové a přednesl šokující návrh o EU
Foto: Hans Štembera
Popisek: Jednání Národní koalice pro boj se suchem

Babiš na jednáních v Bratislavě mimo jiné připomněl, že zahraniční podniky čerpají z Česka miliardy korun na dividendách rok co rok. Z podniků, které u nás vlastní. Z podniků, které jsme se zahraničním investorům sami rozhodli prodat v dobách premiérství Václava Klause i později.

Anketa

Jste pro vyšší zdanění zisků zahraničních firem v Česku?

98%
2%
hlasovalo: 12054 lidí

Na fakt, že do zahraničí míří miliardy českých korun, se často zapomíná, když se státům V4 vyčítá, že jen čerpají dotace a nejsou solidární.

„My jsme vlastně občas v pozici, že nejsme solidární a jenom vlastně dostáváme peníze,“ začal Babiš zvolna, když hodnotil občasné kritické komentáře západní části EU směrem k části východní.

„Tak vážení, bylo by dobré vědět, že z těchto čtyř krajin, které tady stojí, každý rok odchází 50 miliard eur dividend. To je taky významné číslo. To jsou ty debaty, které my taky vedeme, a bylo by dobré, aby to tady zaznělo,“ uvedl premiér.

Navázal tím nepřímo na myšlenky francouzského ekonoma Thomase Pikettyho, který tvrdí, že postkomunistické země na členství v EU jednoznačně prodělaly. Dokonce je toho názoru, že jsou poraženými národy, pokud jde o členství v tomto evropském společenství.

Jenže to nebylo to jediné, co Babiš novinářům řekl. Vysvětloval také, kdo přišel s nápadem na přidělování zemědělských dotací, ze kterých teď bohatne i Babišův Agrofert, momentálně odložený ve svěřenském fondu.

„Já bych, paní redaktorko, vám připomněl, kdo si vymyslel ty zemědělské dotace. To nebyla V4. Přece na zemědělských dotacích je založená celá EU od vzniku. 35 procent rozpočtu jde na zemědělství. A zemědělci V4 si špatně vyjednali ty přístupové podmínky. Dostávají podstatně méně než zemědělci těch členských států. Takže my bysme určitě neměli problém, kdyby se všechny dotace zrušily. Zrušme všechny zemědělské dotace,“ vyzval Babiš. „Ale ani členské státy ať nedávají potom. A potom si můžeme konkurovať. A já mám obavu, že někteří zemědělci v západní Evropě by nebyli konkurenčně schopní proti českým, slovenským, polským nebo východoněmeckým zemědělcům,“ pokračoval Babiš.

A to není jediný poměrně radikální návrh, který Babiš v EU vznesl. Pravidelně opakuje, že by se mělo méně dotací dávat do tzv. měkkých programů. Babiš by raději lil peníze „do betonu“, jak sám rád s oblibou říkává. Totéž zopakoval na tiskové konferenci. My potřebujeme investovat do infrastruktury. Ne, že nám někdo nadiktuje Evropský sociální fond – 22 procent – který my nepotřebujeme. Takže o tom je ta debata,“ pravil Babiš.

Podobný názor podle něj má většina politiků členských zemí EU, ale Evropská komise tomu nechce rozumět.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…