Západní státníci odjeli ze setkání s Vladimirem Putinem celkem spokojeni. A plyn na Ukrajině...

20.10.2014 8:41

Na konci minulého týdne skončil summit ASEM v Miláně, v průběhu kterého se rovněž sešli ruský prezident Vladimir Putin se svým ukrajinským protějškem Petro Porošenkem. Výsledkem je rámcová dohoda o dodávkách plynu na Ukrajinu. Zásadního průlomu stran krize na Ukrajině však dosaženo nebylo.

Západní státníci odjeli ze setkání s Vladimirem Putinem celkem spokojeni. A plyn na Ukrajině...
Foto: plus.google.com
Popisek: Prezident Ukrajiny Petro Porošenko

Putin a Porošenko se spolu setkali v pátek a hlavním tématem jejich jednání byly dodávky ruského plynu na Ukrajinu. Jednání se účastnili i lídři evropských velmocí a zástupci EU. Poté Putin s Porošenkem diskutovali také mezi čtyřma očima. Výsledkem těchto jednání je rámcová dohoda, kterou však ještě budou muset ratifikovat ruská i ukrajinská vláda. Nicméně prezident Porošenko se ve svém sobotním vystupení v televizi nechal slyšet, že Moskva garantovala do konce března cenu 385 dolarů za 1000 kubíků plynu. V letním období by podle něj cena mohla být snížena o dalších 60 dolarů.

Jednání v Miláně mezi oběma prezidenty jsou však hodnocena veskrze pozitivně. Hostitel summitu v Miláně, italský premiér Matteo Renzi, vyjádřil „relativní spokojenost, byť obě strany zatím zastávají mnoho odlišných pohledů“. Britský premiér David Cameron byl o něco optimističtější a tvrdil, že šlo o velmi pozitivní schůzku. „Vladimir Putin dal jasně najevo, že nemá zájem o rozdělení Ukrajiny ani o umělé prodlužování konfliktu," vyjádřil se Cameron. Summitu se účastnil i prezident Miloš Zeman, který se neformálně sešel s ruským ministrem zahraničí Sergejem Lavrovem.

V noci ze čtvtka na pátek došlo také ke schůzce mezi prezidentem Putinem a německou kancléřkou Angelou Merkelovou. Podle mluvčího Kremlu společně téměř dvě hodiny diskutovali o situaci na Ukrajině. Hodnocení tohoto jednání však nebylo příliš pozitivní, a Moskva dala veřejně najevo, že její názory a hodnocení událostí na jihovýchodní Ukrajině se od postojů Berlína značně liší. Ostatně samotná Merkelová i po společné páteční schůzce konstatovala, že nebylo dosaženo žádné průlomové shody, byť obě dvě strany souhlasily s posílením pravomocí pozorovatelské mise OBSE i s přítomností dronů na společných hranicích.

Vladimir Putin po pátečních jednáních vyzýval Evropskou komisi, aby pomohla Ukrajině splatit dluhy za dodávky ruského plynu. Putin rovněž odmítl, že by Rusko dále posílalo na Ukrajinu plyn bez splacení alespoň části dluhu. Do konce letošního roku se proto Ukrajina zavázála splatit asi 60 miliard za již odebraný plyn. Vypracování detailů nové dohody o dodávkách plynu by mělo pokračovat i v nejbližších hodinách. Další setkání zástupců Ruska, Ukrajiny a zástupců Evropské unie se totiž bude konat v Bruselu již zítra.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: pro

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vláda lokajů. Protektivní vrchnost uctívají, spodinou opovrhují, říká profesor Žaloudík

16:02 Vláda lokajů. Protektivní vrchnost uctívají, spodinou opovrhují, říká profesor Žaloudík

„Aktivistická sebelikvidace Evropy čištění celého světa neprospěje,“ podotýká ke Green Dealu emeritn…