Zaplatíte 150 Kč, Stardance si pořád nepustíte. Srovnání ČT s Voyo, iPrima nebo HBO Max

26.05.2024 7:25 | Analýza

Málo obsahu za hodně peněz – tak se jeví v porovnání s konkurenčními službami nabídka filmů, seriálů a dalších pořadů od České televize (ČT) pro všechny, kteří nesledují její vysílání a zpravodajství a stejně mají dle návrhu ministra kultury Martina Baxy (ODS) platit zvýšený koncesionářský poplatek 150 korun měsíčně. Za částku, kterou mají dle novely platit nově další statisíce domácností, lze u streamovacích služeb jako Voyo či iPrima najít nepřeberné množství titulů, včetně tvorby ČT či mnoha zahraničních filmů a seriálů. A u ČT? „Pořad nelze přehrát,“ dozvíte se dokonce i u StarDance.

Zaplatíte 150 Kč, Stardance si pořád nepustíte. Srovnání ČT s Voyo, iPrima nebo HBO Max
Foto: Hans Štembera
Popisek: Česká televize, ilustrační foto

Zatímco doposud se povinnost platit koncesionářský poplatek České televizi vztahovala na všechny domácnosti i firmy vlastnící televizní přijímač, ministr kultury Martin Baxa (ODS) chce prosadit, aby nově TV poplatek hradili i tací, kteří televizi nemají, ale disponují chytrým telefonem, tabletem či počítačem. Stačit bude to, že využívají internet. „Každá domácnost, jejíž členové, člen disponuje připojením k internetu, by měla nově platit koncesionářské poplatky,“ oznámil ministr.

Kritika návrhu mediální novely přichází nejen od občanů a dalších politických stran – včetně koaličních Pirátů – či od operátorů a Asociace provozovatelů mobilních sítí (APMS). Vadí jim například, že Česká televize a Český rozhlas budou mít právo dohledávat neevidované poplatníky i pomocí údajů od poskytovatelů připojení k internetu, což dle nich nabourá soukromí uživatelů.

Hlasy, že se ODS de facto snaží protlačit „daň z internetu“ pak Baxa v nedávném rozhovoru pro SeznamZprávy.cz odmítnul a tvrdí, že si ČT musí nutně platit i tací občané, kteří ji nesledují. „My nemůžeme připustit to, aby se po více než 30 letech od roku 1989 zpochybnil princip, že veřejnoprávní média představují nějakou službu, o níž je společnost většinově přesvědčená, že je užitečná, a  tedy, že se na ni všichni skládají. To znamená, nemůžeme použít ten argument, byť v tom jednom dílčím případě, o kterém vy tady mluvíte, že koncesionářský poplatek má platit jenom ten, kdo tu službu využívá, kdo sleduje Českou televizi nebo Český rozhlas,“ prohlásil.

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Radek Kotas

Mgr. Aleš Dufek byl položen dotaz

Přemýšlíte, proč jste nevyhráli?

Napadlo vás, že si za to můžete jen a jen sami, tím, jak všechny hned urážíte, jak o sobě mluvíte jako o těch jediných demokratech a jak jsou jen ty vaše názory správné? Logicky se to dotýká pak každého, kdo má jiný pohled na věc než vy a dá pak hlas někomu jinému, i když třeba s řadou věcí, co pros...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:

Jinde na netu:



Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

Pane Baxo, mýlíte se!, Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré DiskuseKritická , 26.05.2024 9:55:41
Společnost NENÍ většinově přesvědčená, že je ČT užitečná!!!

|  11 |  0

Další články z rubriky

Pojď vojáku, pojď sloužit USA. Nakrmíme tě nemasem a dáme ti školení

9:00 Pojď vojáku, pojď sloužit USA. Nakrmíme tě nemasem a dáme ti školení

V Česku i v USA se vzhledem k napjaté bezpečnostní situaci snaží dostat více lidí do armády. V USA s…