Zaplatíte! Neodpustíme. Z orgánu EU přišla zdrcující zpráva. Za tisíc miliard

08.02.2021 13:21

Šéfka Evropské centrální banky Christine Lagarde nevyslyšela volání stovky politiků a ekonomů po škrtnutí dluhů států eurozóny. „Zrušení toho dluhu je nemyslitelné,“ uvedla. „Jednalo by se o porušení unijní smlouvy, která jasně zakazuje financování státu skrz centrální banku,“ dodala. Dle Lagardeové bychom se spíše než diskusí okolo rušení dluhu měli ptát, do jakých odvětví by měly jít veřejné výdaje. „To jsou dnes klíčové otázky,“ myslí si.

Zaplatíte! Neodpustíme. Z orgánu EU přišla zdrcující zpráva. Za tisíc miliard
Foto: Repro Wiki
Popisek: Předsedkyně Evropské centrální banky Christine Lagarde

Anketa

Jste pro návrat dětí do škol za podmínek, které určila vláda?

77%
23%
hlasovalo: 5861 lidí

Skupina sta politiků a ekonomů vyzvala v pátek Evropskou centrální banku, aby odpustila dluhy, které mají některé státy eurozóny k ECB. Toto odpuštění dluhů by mělo dle tvůrců výzvy pozitivní efekt na pokoronavirové zotavení ekonomiky. O této události píše například server Euractiv. Evropská centrální banka samotná již zahájila kroky ke zmírnění ekonomických následků pandemie v zemích eurozóny a spustila program nákupu dluhopisů, jejichž hodnota je doposud 1,85 bilionu EUR.

V dopise zveřejněném v několika předních evropských novinách ekonomové poznamenali, že čtvrtinu veřejného dluhu zemí eurozóny, v hodnotě 2,5 bilionu EUR drží ECB. „Jinými slovy, dlužíme si 25 % našeho dluhu, a pokud máme tuto částku splatit, musíme ji najít jinde, buď jejím opětovným vypůjčením, abychom spláceli dluh, místo abychom si půjčili na investice, nebo zvýšením daní nebo snížením výdajů,“ napsala skupina politiků a ekonomů. Dále navrhli, aby ECB odpustila dluhy těm zemím, které se zavázaly utratit stejnou částku za ekologizaci svých ekonomik a za sociální projekty.

Celý článek ZDE:

Šéfka ECB Christine Lagarde to však odmítla. „Zrušení toho dluhu je nemyslitelné,“ uvedla. „Jednalo by se o porušení unijní smlouvy, která jasně zakazuje financování státu skrz centrální banku,“ dodala. Právě tento zákaz je dle Lagardeové jedním z pilířů měnové unie. Dle šéfky ECB všechny země eurozóny vyjdou z pandemie s vysokou mírou zadlužení. „Není pochyb o tom, že to budou schopni splatit,“ myslí si. Rok 2021 bude prý ekonomickým oživením, ale připustila, že eurozóna se před polovinou roku 2022 nevrátí na předpandemickou úroveň.

Pověděla též, že by bylo mnohem užitečnější, kdyby energie vynaložená na vymáhání zrušení dluhu ze strany ECB byla vynaložena na diskusi o použití dluhu. „Na co budou použity veřejné výdaje? Do kterých sektorů budoucnosti bychom měli investovat? To jsou dnes klíčové otázky,“ tázala se.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: tle

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…