Záporožská jaderná elektrárna poškozena palbou. Dana Drábová dodala důležitou zprávu

06.08.2022 8:11

Záporožská jaderná elektrárna se opakovaně stala cílem dělostřeleckého ostřelování. Zatímco první útok se klíčového provozu elektrárny nijak nedotkl, při druhém došlo podle všeho k poškození zařízení elektrárny. Podle některých zdrojů hrozí i nebezpečí úniku radiace.

Záporožská jaderná elektrárna poškozena palbou. Dana Drábová dodala důležitou zprávu
Foto: Repro: Youtube
Popisek: Požár jaderné elektrárny v Záporoží po ostřelování

O události píše mimo jiné server Novinky.cz, podle kterého se informace o původci ostřelování liší. Ukrajinská strana z něho viní Rusy, ti zodpovědnost naopak svádí na Ukrajince.

Faktem ale zůstává, že po prvním útoku, v důsledku kterého sice vznikl v areálu elektrárny požár, nicméně nebylo poškozeno žádné zařízení, které by mělo přímý vliv na provoz a bezpečnost, přišel útok druhý, jehož následky byly pro provoz a jadernou bezpečnost podle všeho daleko horší.

Anketa

Líbí se vám kampaň, ve které SPOLU staví Babiše vedle Putina?

1%
97%
hlasovalo: 29283 lidí
„Dvě hodiny po prvním úderu z protějšího břehu Dněpru bylo provedeno druhé dělostřelecké ostřelování Záporožské jaderné elektrárny. Tentokrát se nacionalistům podařilo dosáhnout cíle. Dělostřelecké granáty zasáhly průmyslový areál jaderné elektrárny," napsala podle Novinky.cz ruská agentura Interfax a naznačila, že za útokem je ukrajinská armáda..

„Ruské síly ostřelovaly Záporožskou jadernou elektrárnu podruhé za posledních několik hodin, přičemž tři střely zasáhly místo elektrárny.“ Podle serveru Ukrinform.net to uvedla tisková služba Národní společnosti pro výrobu jaderné energie Energoatom .

„Večer 5. srpna ruští teroristé podruhé ostřelovali jadernou elektrárnu Záporoží pomocí MLRS. Tři střely zasáhly místo elektrárny, poblíž jednoho z energetických bloků, kde se nachází jaderný reaktor,“ píše se ve zprávě.

„Existuje riziko úniku vodíku a rozprášení radioaktivních látek. Je zde vysoké nebezpečí požáru. V současnosti nejsou žádné oběti,“ uvedl ukrajinský provozovatel elektrárny Energoatom.

Naproti tomu předsedkyně Státního úřadu pro jadernou bezpečnost Dana Drábová sice potvrdila na svém twitterovém účtu ruský útok na elektrárnu a nazvala ho jaderným terorismem, nicméně uklidnila veřejnost alespoň co se úniku radiace týče.

„Záměry Ruska ohledně Záporožské elektrárny zůstávají nejasné. Rusáci využívají dělostřelecké jednotky rozmístěné v areálu a okolí k palbě na ukrajinské pozice na západním břehu Dněpru. Dá se to nazvat jaderným terorismem. I přesto zůstává radiační situace na Ukrajině normální.“

reklama

autor: MaA

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Ing. Marian Jurečka byl položen dotaz

Demokracie

Přijde vám demokratické někoho vyloučit ze strany a rozhodovat o tom bez toho, aniž by byl dotyčný na jednání pozván a měl možnost se hájit? A opravdu si myslíte, že to jak se vyjadřuje Svoboda je důvod, proč vám klesají preference? Já teda nevím, ale mě jste zklamali tím, jak nás necháváte na holi...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Už se perou! Před volbami je v komisi dusno. „Uršula“ má problém

8:21 Už se perou! Před volbami je v komisi dusno. „Uršula“ má problém

Ani nenastoupil. Německý europoslanec Markus Pieper měl reprezentovat v EU malé a střední podniky. J…