Zarach v ČT? Za dva roky byl jen 28krát. Dohra výstupu před poslanci

17.03.2021 7:52

V Poslanecké sněmovně probíhá od úterka slyšení kandidátů do Rady České televize. Ačkoliv zatím není tak vypjaté jako v loňském roce, kdy například slyšení kandidátky Lucie Groene Odkolek „oživil“ štáb Wollnerových Reportérů, přesto není nouze o rozruch. V prvním dni asi největší způsobil kandidát Jefim Fištejn svým vhledem zkušeného novinářského praktika do fungování televizního zpravodajství.

Zarach v ČT? Za dva roky byl jen 28krát. Dohra výstupu před poslanci
Foto: Hans Štembera
Popisek: Budova České televize na Kavčích horách

Jefima Fištejna do Rady České televize navrhla Hospodářská komora. V úterý tedy předstoupil před poslance Volebního výboru a během svého slyšení mnohé šokoval. Zkušený novinář začal poznámkou, že přemýšlení bolí, a tak si to ve zpravodajském newsroomu České televize ulehčují tím, že berou některé šablony a schémata jako danost, o které se nepochybuje.

Anketa

Bojíte se vakcíny AstraZeneca?

82%
18%
hlasovalo: 13497 lidí

Jako novinář, který sleduje dění, prý dobře vidí, jak zpravodajská rutina na Kavčích horách funguje. „Ráno ze zvyku čtu monitor tisku, obzvlášť bedlivě u amerického tisku. Vím předem, co dostanu na stůl ze zpravodajství ČT. Bude tam úvodník New York Times a bude tam i stejné výrazivo,“ všiml si.

A totéž se prý projevuje i při výběru hostů do studia. „Do ČT se nedostane člověk, který nesdílí skupinový názor,“ všiml si. Vysvětlení vidí v tom, že si nechtějí zvát někoho, na jehož názory by nebyli schopni zareagovat a moderátor by pak vypadal hloupě.

Fištejn s tím má osobní zkušenost příležitostného pozvaného „experta“. „Občas jsem ještě v ČT vystupoval, pak jsem dostal zaracha. Názor vybočoval,“ popsal.

Na jeho slova o „zarachu“ reagoval na Twitteru František Lutonský, zástupce šéfredaktora zpravodajství ČT. „Vážený novinář Jefim Fištejn při slyšení kandidátů do Rady ČT říká, že mu byl vystaven zarach do vysílání. Za poslední dva roky se ta stopka přetavila ve 28 účastí při vysílání ČT24,“ napsal s klasickou twitterovou úsporností. Ta mu však nezabránila posunout „zaracha“ na „stopku“, ačkoliv Fištejn předtím poslancům vysvětloval, že to myslí jinak.

 

 

V reakci na dotaz poslance Aleše Juchelky totiž kategoricky odmítl, že by měl nějaký oficiální „zákaz vystupování“. Takto se to prý rozhodně nedělá. „Mám velmi dobré vztahy se zpravodajskou posádkou a odmítám sdílet ten hurá svazácký názor. Buď vyhledávají pro mě méně konfliktní plochy, nebo mě nezvou,“ popsal praxi v ČT.

František Lutonský na výslovné upozornění, že Fištejn „se opravil“ reagoval v podobně bohorovném duchu: „Říkal, že ho nezveme, protože má nepohodlné názory a pak něco o svazácích. A že mu nevytváříme témata na tělo...“. Jiní diskutující s posměchem připisovali, že „po tom, co mu nezvolili Trumpa, je asi už úplně bokem“.

 

 

Jefim Fištejn je do studia ČT obvykle zván jako „expert na Rusko“, který neváhá vyjevit svůj kritický pohled na prezidenta Putina. Ale například jeho ostré názory na amerického prezidenta Bidena či na současné civilizační bitvy liberální demokracie, které vyjevuje ve svých textech v Reflexu nebo v pořadu Kupředu do minulosti, tak ty na obrazovce příliš prostoru nedostávají.

Ve vystoupení před poslanci také uvedl jako velké nebezpečí, které ohrožuje Českou televizi jako veřejnoprávní veličinu, fenomén „názorového monopolu“. Ten vzniká tak, že v určité skupině, nebo celé profesi, se prosadí jeden názor a všichni jej z různých důvodů akceptují a přebírají bez kritického odstupu.

„Média v USA všechna zpívají jednu píseň. Tento monopol není o nic méně hrůzný než jiný, související se státním vlastnictvím,“ vysvětloval. Veřejnoprávní média, která z principu mají reprezentovat celou společnost, by přitom podle něj měla být platformou, která by právě tento názorový monopol překonávala.

Před poslanci kandidát Fištejn otevřeně řekl, že jako celoživotní novinář se zkušenostmi šéfredaktora celostátního deníku bude i v Radě sledovat především úroveň televizního zpravodajství. Současně vyjádřil pochybnosti, zda mnohým tato jeho novinářská zkušenost nebude připadat nebezpečná.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jav

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

12:50 Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

„Jedu se setkat s mamkou. Už jsme se léta neviděli. Jsme z Doněcka a já nechci bojovat za Putina. Už…