Zarážející. Církve by se měly věnovat péči o duše svých oveček, ne mamonu, vystřelil z rádia Dolejš

06.06.2018 18:41

Andrej Babiš byl sedm měsíců po volbách podruhé jmenován premiérem. Vládu s důvěrou Sněmovny sestaví za současných podmínek jen s podporou komunistů. Bývalý místopředseda KSČM Jiří Dolejš ve středečních Dvaceti minutách Radiožurnálu Českého rozhlasu prozradil, jak se budou chovat, když budou stát mimo vládu s vědomím, že je Babiš potřebuje.

Zarážející. Církve by se měly věnovat péči o duše svých oveček, ne mamonu, vystřelil z rádia Dolejš
Foto: Archiv KSČM
Popisek: Jiří Dolejš

V tuto chvíli se podle Dolejše čeká především na výsledek vnitrostranického referenda ČSSD. Sociální demokraté si odpovídají na otázku, zda chtějí podruhé vstoupit do vlády s Andrejem Babišem. Komunisté již mají v hrubých rysech sepsaný jakýsi toleranční patent, který prý ještě musí schválit nejvyšší stranický orgán.

Komunisté vítají, že Babiš kývl na zdanění majetkového vyrovnání státu a církví. Postoj duchovních, kteří zdanění finanční části majetkového vyrovnání odmítají, je podle Dolejše zarážející. „Je to trochu zarážející, když si člověk uvědomí, že by se církve neměly věnovat mamonu, ale péči o duše svých oveček,“ zaznělo z úst Jiřího Dolejše.

Kromě toho komunisté očekávají, že Babiš bude v mezinárodní politice více hledět na stanoviska OSN, na stanoviska Rady bezpečnosti a na zájmy České republiky. „Že ta vláda bude ctít český národní zájem, a ne zájem na druhé straně Atlantiku,“ podotkl k tomu Dolejš.

Komunisté mají největší problém s misemi v Pobaltí, kde podle jejich názoru dochází ke zvyšování napětí. „Možná napětí zvyšují obě strany,“ připustil Dolejš. „Rusko je markantně aktivní v tzv. postsovětské oblasti,“ doplnil host. Do postsovětské oblasti patří i Pobaltí, ale to už je v NATO a podle Dolejše se na tom nic nezmění. „Já jen připomínám, že USA jsou aktivní zase v jiné části světa a že nemá podle mého smysl jednat na základě logiky ‚paní učitelko, on si začal‘, ale musíme se snažit napětí snižovat,“ zdůraznil.

Pokud jde o sestavování vlády, komunisté do něj nechtějí mluvit, protože jde o věc prezidenta Miloše Zemana, premiéra Andreje Babiše a třeba v případě europoslance Miroslava Pocheho (ČSSD) i sociální demokracie.

V obecné rovině prý lze říci, že komunisté chtějí kontrolovat firmy, v nichž má stát nějaký podíl. Chtějí si ohlídat, aby se s veřejným majetkem nakládalo s péčí řádného hospodáře. Jako demokraticky zvolení politici na to podle Babiše mají komunisté právo.

Pár slov padlo i k volebnímu výsledku komunistů. Strana nezískala ve volbách ani osm procent a dosáhla nejhoršího výsledku od vzniku komunistické strany v roce 1921. KSČM už tuší, kam jí voliči zmizeli. „Někteří masově přešli k Andreji Babišovi – asi čtvrt milionu voličů,“ uvedl Dolejš. Další část odebral Tomio Okamura se svým hnutím Svoboda a přímá demokracie. 

Tomio Okamura

  • SPD
  • Předseda hnutí Svoboda a přímá demokracie (SPD)
  • poslanec

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

4:46 Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

„Přijde k většímu a staršímu bratrovi, protože tak se to tradovalo, a tak moc se mu chce dostat do a…