Zařiď to, nebo půjdeš, vyhrožoval prý úřednici obviněný politik ČSSD

27.01.2014 8:21

Rok a půl už vyšetřovatelé šetří případ evropských dotací v regionu Severozápad. Server Aktuálně.cz vychází z obžaloby a píše o nátlaku na jednu z obviněných úřednic. Bylo jí ze strany nadřízených opakovaně vyhrožováno. „Zařiď to, nebo půjdeš!“

Zařiď to, nebo půjdeš, vyhrožoval prý úřednici obviněný politik ČSSD
Foto: fcb
Popisek: Pavel Kouda

Práce na dotačním úřadě, který dělí peníze z Evropské unie pro Ústecký a Karlovarský kraj, byla podle Aktuálně.cz stresující zejména pro úřednici Irenu Kotlanovou, která se podle obžaloby na podvodech s rozdělováním milionů podílela. Před soud by prý měla jít jako spolupracující obžalovaná. To znamená, že by byla jedním z klíčových svědků. Právě ona díky své funkci viděla zblízka, jak se dotace rozdělují. Několik let pracovala v dotačním úřadu jako vedoucí odboru, který má na starosti administraci a hodnocení projektů.

Ona sama s novináři hovořit nechce, ale z protokolů prý vyplývá, že po několik měsíců byla vystavena tlaku svých nadřízených. Zejména jsou podle serveru Aktuálně.cz zmapovány výhrůžky vlivného regionálního politika Pavla Koudy (tehdy ČSSD).

Když nevyhoví, přijde o práci

Aktuálně.cz dokládá situaci příkladem zachyceným v protokolech či v obžalobě. Na jaře v roce 2011 prý přijel Pavel Kouda za Kotlanovou k jejímu rodinnému domu, a jak žaloba uvádí, předal jí pět listů, na nichž bylo tečkou označeno 14 projektů, které mají být před ostatními upřednostněny, a pro větší důraznost hned vyhrožoval. „Své pokyny doplnil pohrůžkou, že propustí přesněji neurčené zaměstnance Úřadu Regionální rady ze zaměstnání," píše se v žalobě o Koudově chování.

To prý není jediný zdokumentovaný případ výhrůžek ze strany Koudy. Další se podle obžaloby odehrál v září 2011 v Městském divadle Chomutov, kde se konala schůze výboru Regionálního operačního programu Severozápad.

Když prý skončila oficiální část, přišel Kouda podle vyšetřovatelů za Kotlanovou a chtěl po ní, aby u jednoho z projektů změnila hodnocení, které vypracovali úředníci a které projekt vyřazovalo. I v tomto případě vyšetřovatelé zadokumentovali výstrahu, že Kotlanová přijde o zaměstnání, pokud politika neuposlechne. Irena Kotlanová však pod pohrůžkou vyhověla požadavkům Koudy a hodnocení prý změnila. Bývalá úřednice prý policii řekla, že Pavel Kouda nebyl s výhrůžkami jediný.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: dkr

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Úplně jinak. Reforma „slovenské ČT“ tak, jak se o ní nepíše

12:53 Úplně jinak. Reforma „slovenské ČT“ tak, jak se o ní nepíše

Na Slovensku je rušno kolem veřejnoprávních médií. „Největší likvidátoři svobody slova se dnes pasuj…