Zas bude řev! Zeman nadělí vyznamenání, mnozí budou nadávat

26.09.2019 8:03

Již za měsíc ocení prezident Miloš Zeman u příležitosti státního svátku 28. října mnohé osobnosti. A jak už bývá zvykem, jména některých vyvolávají kontroverze. Na Hrad také nedorazí někteří poslanci či rektoři, píše MF Dnes.

Zas bude řev! Zeman nadělí vyznamenání, mnozí budou nadávat
Foto: Hanka Brožková - KPR
Popisek: Prezident Miloš Zeman

Do Vladislavského sálu se nechystají u příležitosti státního svátku 28. října zejména poslanci TOP 09, STAN a ODS. Například rektor Univerzity Karlovy Tomáš Zima pak čeká na to, až přijde pozvánka a pak se chce poradit s dalšími kolegy. 

Zeman se chystá na státní svátek ocenit například srbského filmového režiséra Emira Kusturicu či katolického kněze Petra Piťhu. Obě jména budí vášně, Kusturica si v minulosti například vysloužil kritiku za schvalování anexe Krymu či za pochvalná slova o ruské hlavě státu Vladimiru Putinovi. 

Kromě těchto dvou jmen už je také jasné, že  Zeman ocení posledního žijícího pilota RAF Emila Bočka či psovoda Tomáše Procházku, a to in memoriam. Medaili Za zásluhy by si z Pražského hradu měl odnést také hokejista Jaromír Jágr. 

Prezident Miloš Zeman dostal od lidí návrhy na udělení státních vyznamenání 257 osobnostem. Společně s doporučeními od senátorů a poslanců tak prezident bude posuzovat udělení medailí a řádů pro více než tři stovky lidí. ČTK to řekl Zemanův mluvčí Jiří Ovčáček. Loni Zeman udělil řády či vyznamenání 41 osobnostem.

„Pan prezident obdržel 229 dopisů s návrhy na státní vyznamenání. Někdy šlo i o více jmen, takže celkový počet navržených různých osob je 257,“ uvedl Ovčáček. Zeman tak dostal více návrhů než loni, kdy mu přišlo 214 doporučení, což bylo o téměř 20 více než v roce 2017.

Návrhy na udělení státního vyznamenání může prezidentovi podat občan, skupina občanů nebo organizace. Prezident k nim může a nemusí přihlédnout, vybrat může osobnost také podle svého uvážení. Například loni dolní komora Parlamentu navrhla 28 osobností, Zeman vyhověl 11 sněmovním návrhům. Podle webu Pražského hradu by si lidé při podávání návrhů měli zkontrolovat, jestli navrhovaná osoba již v minulosti vyznamenána nebyla. „Prezident republiky dává přednost udělení vyznamenání nové osobnosti před kumulací vyznamenání,“ uvedl Pražský hrad.

Poslanci letos Zemanovi navrhli ocenit 37 osobností. Vyznamenat Řádem bílého lva by například chtěli stejně jako vláda Josefa Ocelku, dále bývalého předsedu Vojenského výboru NATO Petra Pavla, který Zemana v minulosti kritizoval, in memoriam letce z druhé světové války Miroslava Antonína Liškutína a Františka Cháberu, legionáře a odbojáře Vojtěcha Lužu, bojovníka od Tobrúku i z východní fronty Jaroslava Selnera, odbojáře a oběť komunistického režimu Karla Lukase a jednoho z velitelů protinacistické odbojové organizace Obrana národa Huga Vojtu.

Senát Zemanovi zaslal 25 jmen. Mezi adepty jsou psycholog Jaroslav Šturma, generál Karel Blahna, chirurg Miroslav Ryska nebo generální ředitel společnosti Český porcelán Vladimír Feix.

Nejvyšším státním vyznamenáním je Řád bílého lva, druhým je Řád Tomáše Garrigua Masaryka. Prezident uděluje také medaile Za hrdinství a Za zásluhy. Řádovými dny pro propůjčování či udělování státních vyznamenání českým občanům jsou 1. leden a 28. říjen, zvykem je předávat je především během slavnostního večera 28. října na Pražském hradě. Cizí státní příslušník je může dostat kdykoli.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…