Zásadní chyba. Po Fialově projevu Česko vře: Tam i tam

18.09.2022 21:25 | Analýza

„Pomalu nastává podzim, teploty se snižují a s blížící se zimou mohou někteří podlehnout pochybnostem, zda tuto zimu zvládnou,“ oslovil občany předseda vlády profesor Petr Fiala. Už potřetí v tomto roce prý v neděli večer vstoupil do jejich domácností proto, že na ně má důležitou prosbu. Po jeho projevu zazněly pochvaly za jasné sdělení a přirovnání k Churchillovi. Ale také výtky, že nebylo řečeno nic nového. A názor, že ve vystoupení udělal chybu: připomínku, že vláda hodlá platit za to, aby lidi přesvědčila.

Zásadní chyba. Po Fialově projevu Česko vře: Tam i tam
Foto: Repro ČT
Popisek: Premiér Fiala při projevu

Začal výkladem, jak tento týden vláda zastropovala ceny energií a zajistila pomoc pro firmy.

Bezprostředním důvodem pro tato opatření byl raketový nárůst cen elektřiny na konci srpna. Tento bezprostřední důvod je ale podle Petra Fialy přímý důsledek Putinovy války, vedené s cílem nejen porazit Ukrajinu, ale také rozvrátit náš Západ.

„Chce podkopat důvěru ve stát a demokracii a postavit evropské země proti sobě,“ varoval ostrým hlasem.

Více ZDE

„Tato situace evropské země nejen šokovala, ale i spojila,“ ujistil a následoval výklad, co všechno pro naše občany připravuje EU.

Opatření schválená vládou v tomto týdnu budou stát asi 100 miliard korun. „Ty musíme někde získat,“ vysvětloval premiér.

Pak se diváci všech televizí dozvěděli, že zadlužování státu má za důsledek inflaci, tedy drahotu, a že takto postupovala minulá vláda a Fiala tak postupovat nechce. Oněch sto miliard se má zaplatit z dividendy ČEZ a z mimořádných daní firem, které podle Fialy mají z energetické krize „obrovské zisky“.

Pak se vrátil k cenovému stropu, který byl některými kritizován jako příliš vysoký. „Zastropovaná hranice dává každému z vás jistotu, že zvládnete tuto topnou sezónu,“ ujišťoval naopak premiér.

Pak hovořil o vládou spuštěné kampani, seznamující s programem pomoci proti drahotě zvané „deštník proti drahotě“.

„Prosím vás, využijte této informační kampaně a podívejte se, zda se tato pomoc nemůže týkat právě vás. Ostych tady není namístě,“ ujišťoval Petr Fiala.

Řešení na tuto zimu ale podle něj nezmění příčinu našich problémů – nadměrnou závislost na Rusku.

„Říkám to opakovaně a musím to zopakovat i nyní – není žádná jednoduchá a rychlá cesta,“ nalil čistého vína. Vláda se ale snaží, buduje nové plynovody, koupila podíl v novém terminálu v Nizozemsku, který by měl pokrýt až třetinu naší spotřeby plynu.

„Spustili jsme dostavbu Dukovan bez účasti ruských a čínských firem,“ připomněl. A rozvíjíme prý také moderní zelené zdroje energie.

„Děláme, co můžeme,“ ujišťoval premiér.

A pak se obrátil na občany: „Kus odpovědnosti za to, jak se nám to povede, ale leží na každém z nás. Já bych si vás proto teď dovolil o něco požádat.“

Teď totiž nemůžeme polevit, právě naopak.

„Každý by se měl zamýšlet nad tím, jestli s energiemi hospodaří správně,“ vyzývá občany. A už vůbec by tuto zimu nikdo neměl s energiemi plýtvat.

Rozumné hospodaření s energiemi bude mít tři pozitivní efekty. Šetříme naše peníze, šetříme naše společné peníze v rozpočtu, a budeme tím pomáhat našemu průmyslu a naší ekonomice,“ vypočítával.

On sám slibuje, že bude hlídat, že státní instituce jdou v tomto směru příkladem.

„Vážení přátelé, tento rok není a nebude jednoduchý. Ale věřím, že ho všichni společně zvládneme,“ rozloučil se přáním hezkého nedělního večera premiér.

Jeho výstup bezprostředně ocenil člen ODS Pavel Novotný: „Výtečný pan premiér. A mluvil srozumitelně i pro kretény.“ To je podle něj důležité s ohledem na inteligenci dvou třetin českého obyvatelstva.

 

 

Komentátor Petr Honzejk srovnal projev Petra Fialy „Teď nemůžeme polevit, právě naopak“ se slavným projevem Winstona Churchilla „nemohu vám nabídnout více než krev, pot a slzy“.

Ondřej Šimíček z ODS ocenil projev jako „stručný, jasný, srozumitelný“. Premiérova „message“ prý byla pokorná, ale silná. „Samozřejmě že dezolátům neutrefí nikdy, dvojkarel už mektá nesmysly v komentáři, ale já cítím opět vděčnost za to, že máme vládu bez kolaborantů s vrahy a estébákovými kašpary.“

Novinář Čestmír Strakatý projev ocenil jako hezký, ale klidně podle něj mohl být prosloven na tiskové konferenci. Že se kvůli těmto nijak převratným sdělením musel premiér objednávat týden před volbami do televizního prime timu, to podle něj nepůsobí správně.

Jiní novináři se postavili vyloženě proti premiérovi. Petr Kamberský poznamenal, že 110 miliard, které vláda odhaduje jako náklady podpory domácností, jsou přesně tou částkou, o kterou byl hlasy ODS připraven rozpočet při daňové reformě na konci roku 2020.

Jeho kolega Petr Holec prý z projevu nepochytil nic, celou dobu totiž fascinovaně zíral na gestikulaci Fialových rukou. Takže se s nadsázkou ptal, jestli k „přežití zimy“ učinil premiér alespoň tolik, že by vyhodil z vlády ministry Síkelu a Rakušana.

Na jeho dotaz, co tedy premiér říkal, přišla lapidární odpověď: „Že začal podzim.“

 

 

I Michal Hašek, bývalý jihomoravský hejtman, již po sedmi minutách projevu psal na Facebook, že premiérovo vystoupení je zatím o ničem. „Žádné nové informace, žádné podrobnosti nad rámec všeho, co už během týdne zaznělo. Bohužel jen fráze, fráze, fráze,“ nechápal.

A už vůbec mu hlava nebere, který tupý poradce vložil do premiérova projevu připomínku mediální kampaně, která bude daňové poplatníky stát 25 milionů.

„Jako občan a volič jsem se dnes večer utvrdil, že teď v pátek či sobotu je třeba vyslat Petru Fialovi a jeho pětikoaliční vládě jasný signál od nás: nemáte na to, zabalte to a předejte v krizové době zemi krizovým manažerům,“ doporučuje Michal Hašek.

Vše tedy shrnul komentátor Jindřich Šídlo: „Kdyby ten projev nebyl, asi by se nic nestalo.“

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jav

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…