Zásadní vyjádření Madeleine Albrightové: O amerických volbách, hanebné ruské propagandě a podpoře demokratických spojenců ve světě

04.11.2016 21:20

Někdejší ministryně zahraničí USA, narozená v Československu, Madeleine Albrightová uveřejnila komentář v USA Today. Důsledně v něm varuje před propagandistickou válkou Ruska, která údajně rozbíjí Spojené státy. Následně svým americkým spoluobčanům radí, jak tlaku Kremlu čelit.

Zásadní vyjádření Madeleine Albrightové: O amerických volbách, hanebné ruské propagandě a podpoře demokratických spojenců ve světě
Foto: US DAY.com
Popisek: Madeleine Albrightová

Vláda v Moskvě se pokouší narušit kvapem se blížící americké volby. „Už teď je jasné, že ruský zásah do našich voleb ve prospěch Donalda Trumpa je skutečným skandálem roku 2016 – a tuto hrozbu musíme brát velmi vážně, protože ohrožuje demokratické země po celém světě,“ píše v úvodu dáma, která má podle vlastních slov s ruskou propagandou své vlastní zkušenosti.

Pamatuje dobu, kdy o ní samotné ruská strana šířila jednu lež. Albrightová měla prohlásit, že Sibiř nepatří Rusku. Exministryně zahraničí popřela, že by to kdy řekla. Následně se z ruské strany dozvěděla, že jí ruští experti údajně četli v mysli. Prý to nebyl příliš rafinovaný útok, ale dnes by mohlo být mnohem hůř.

V poslední době se prý hackeři spolupracující s Kremlem snaží znedůvěryhodnit Demokratickou stranu zveřejňováním e-mailů z útrob Demokratické strany. Stejně tak ruská strana vyhrožuje, že může na dálku narušit průběh voleb. Experti se shodují, že to není možné, ale už samotná tvrzení ruských hackerů, které v kampani využívá i Donald Trump, mohou ohrozit důvěru voličů v americký demokratický systém.

Celý komentář najdete zde

A jak by tomuto hanebnému pokusu měli Američané čelit? V prvé řadě je voliče třeba přesvědčit, že volební systém dál funguje. Počítají se všechny platné odevzdané hlasy a nikdo nezůstává nevyslyšen. Zadruhé je třeba bojovat proti šíření lží. Spojené státy už teď dokážou čelit propagandě islamistů, ale vedle toho by se měly zaměřit na boj s lživou propagandou autoritářských režimů.

„To nejlepší, co můžeme udělat v boji s touto propagandou, je vyprávět příběh naší demokracie, a měli bychom udělat víc pro podporu našich demokratických spojenců po celém světě.“ Podle Albrightové bychom totiž neměli zapomínat, že demokracie je největší zárukou stability ve světě. Lidé musí vědět, že mohou rozhodnout o tom, kdo jim bude vládnout. A že bude výsledek voleb všemi lidmi respektován.  

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Mgr. Ondřej Kolář byl položen dotaz

návrat Ukrajinců

Je podle vás fér někoho nutit jít válčit, když nechce, a lze takové lidi vůbec nějak motivovat? Jestli někdo před válkou utekl, myslíte, že je něco, co ho přiměje jít válčit? Vždyť není nic cennějšího, než život. A jelikož se válka pro Ukrajinu nevyvíjí vůbec dobře, není třeba řešit, co bude Ukrajin...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ani Hitler si to nedovolil. Ochranný artefakt naší země vyvezen do Německa. Katolík drtí Pavla. V neděli akce

18:35 Ani Hitler si to nedovolil. Ochranný artefakt naší země vyvezen do Německa. Katolík drtí Pavla. V neděli akce

„Pokud ten pán neví, co se stalo 15. března 1939, tak je otázka, jestli je pro výkon funkce preziden…