Zásah ve Strakovce byl přiměřený, říká nejvyšší žalobce Zeman. Ale nějaké připomínky k vyšetřování má...

13.06.2014 22:48

Nejvyšší státní zástupce Pavel Zeman v Událostech, komentářích ČT připustil, že v trestním řízení s obviněnými z „kauzy Nagyová“ se objevila pochybení. Podle něho však nejsou natolik vážná, aby mohla být obvinění zrušena.

Zásah ve Strakovce byl přiměřený, říká nejvyšší žalobce Zeman. Ale nějaké připomínky k vyšetřování má...
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ministr Pavel Blažek jmenoval Lenku Bradáčovou vrchní státní zásupkyní v Praze

„Průběh řízení kontrolujeme. Nemohu říci, že bych stoprocentně dával za pravdu dozorujícímu státnímu zástupci, nicméně ta pochybení nebyla takového charakteru, aby bylo nutno trestní řízení zastavit,“ konstatoval Zeman.

Opakovanou kritiku policie za nepřiměřenost zásahu nejen na Úřadu vlády odmítl. „K přiměřenosti zásahů se vyjadřoval již policejní prezident a dozorující státní zástupce. Je to obehraná písnička,“ řekl. Rezervovaný je podle svých slov i k dalším stížnostem na adresu policie a státního zastupitelství.

Spory o reformu státních zastupitelství

Zeman nechtěl příliš komentovat ani informace o neshodách s ministryní spravedlnosti Helenou Válkovou. Ta se postavila proti stávající podobě návrhu reformy systému státních zastupitelství. Chtěla by v něm ponechat vrchní státní zastupitelství, což se Zemanovi příliš nelíbí.

„Já se o reformě s ministryní Válkovou bavím od začátku roku. Než ale bude přijato definitivní stanovisko, tak nebudeme komentovat průběh jednání. Jsem si vědom toho, že ministryně hovořila o tom, že by vrchní státní zastupitelství ponechala. Ten navržený systém má svoji logiku a nedovedu si představit, že by se tam vrchní státní zastupitelství ponechala. To by se musel celý plán vypracovat znovu,“ myslí si nejvyšší státní zástupce.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: lze

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…