Zase čarujete se statistikami, nastoupili novináři na Vojtěcha. Ten vysvětloval. Kam zmizela tisícovka nakažených?

22.08.2020 10:07

Ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO) zažívá těžké týdny. Musí vysvětlovat, proč jeden den oznámí, že se roušky povinně budou nosit i ve školách a krátce na to, po rozhovoru s premiérem Andrejem Babišem, toto své nařízení zruší. Vedle toho musí vysvětlovat, proč se občas nenadále změní koronavirové statistiky. Teď se to stalo znovu.

Zase čarujete se statistikami, nastoupili novináři na Vojtěcha. Ten vysvětloval. Kam zmizela tisícovka nakažených?
Foto: Hans Štembera
Popisek: Adam Vojtěch

Na konci července proletěla Českem zpráva, že víc než 5 tisíc lidí prodělává onemocnění covid-19. Jenže pak přišla noc a druhý den ráno byla statistika o víc než 1700 případů nižší.

Ředitel Ústavu zdravotnických informací a statistiky Ladislav Dušek tento záhadný úbytek pacientů popsal jako daň za to, že data se zveřejňují tak často a tak rychle. Občas je pak třeba je zrevidovat a zjistit, zda jsou ve statistikách uvedeni všichni vyléčení a tak podobně. Zkrátka, je třeba zkontrolovat, zda čísla sedí.

A přesně to se podle serveru Echo24.cz děje i teď na konci srpna, kdy se čísla ve statistikách opět výrazně mění. Zatímco ještě v neděli 16. srpna bylo v Česku přes 5800 aktivních případů koronaviru, ve čtvrtek následující týden už to bylo jen 4700.

Je to dáno zvýšenými počty uzdravených. Ukončují se izolace u clusterů v Praze či z Frýdecko-Místecka, což je poměrně hodně lidí. Vše je transparentně zveřejněno,“ sdělil ministr. „Vyléčení logicky narůstají, protože se ukončují izolace velkých pozitivně diagnostikovaných skupin. Jedná se většinou o lokální clustery. Nejedná se tedy o neobvyklý proces,“ dodala Klára Doláková z tiskového oddělení.

Změnám by se bylo možné vyhnout jen v případě, že by se zveřejňovala jen ověřená data, což by ale podle Duška znamenalo, že tato data budou zveřejňována s velkým časovým odstupem, aby měly dnes často přetížené hygienické stanice čas vše zkontrolovat.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

koronavirus

Více aktuálních informací týkajících se COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MZ ČR. Přehled hlavních dezinformací o COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MV ČR. Pro aktuální informace o COVID-19 můžete také volat na Informační linku ke koronaviru 1221. Ta je vhodná zejména pro seniory a osoby se sluchovým postižením.

Zcela jiné informace o COVID-19 poskytuje například Přehled mýtů o COVID-19 zpracovaný týmem Iniciativy 21, nebo přehled Covid z druhé strany zpacovaný studentskou iniciativou Změna Matrixu, nebo výstupy Sdružení mikrobiologů, imunologů a statistiků.

autor: mp

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Blyatmobil.“ Ruský vynález se chytil. Odhalil ukrajinskou slabinu

21:33 „Blyatmobil.“ Ruský vynález se chytil. Odhalil ukrajinskou slabinu

Ruským tankům nazývaným „blyatmobiles“ nebo „želví tanky“ či „bitevní stodoly“ se dostává pozornosti…