Zase dotace! Markéta Šichtařová si podala Dostálovou. A přitom by stačilo...

16.04.2021 18:00

S blížícími se sněmovními volbami si stát začne hrát na investora, hrozí se ekonomka Markéta Šichtařová. „Stát neumí nakoupit ani tak jednoduchou věc, jako jsou vakcíny, ale bude si hrát na developera,“ podotýká ve svém komentáři na serveru Echo24.cz. Bohužel skoro jako vždy budou i v tomto případě „řešením“ dotace, na které si blíže posvítila.

Zase dotace! Markéta Šichtařová si podala Dostálovou. A přitom by stačilo...
Foto: repro Youtube, tan
Popisek: Ekonomka Markéta Šichtařová

Konkrétně se jedná o návrh ministryně pro místní rozvoj Kláry Dostálové na změnu dotačního programu Výstavba pro obce. Vzhledem k tomu, že doposud se program Výstavba ukázal k ničemu, měly by být peníze v budoucnosti nabídnuty i soukromým developerům a samotnému státu.

Anketa

Souhlasíte s trestem stop na 10 zápasů pro fotbalistu Slavie Kúdelu za údajný rasismus?

3%
95%
hlasovalo: 16427 lidí

Stát v roli developera není podle Šichtařové šťastné spojení. „Stát si s oblibou hraje na investora, jako by na to měl zkušenosti, aparát a peníze. Stát neumí nakoupit ani tak jednoduchou věc, jako jsou vakcíny, ale bude si hrát na developera,“ dodala.

Ministryně Dostálová by měla brát v potaz tristní stav státní kasy. „Místo toho, aby stát peníze ušetřil nebo se zamyslel, proč to dnes nefunguje, přemýšlí, jak za každou cenu utratit víc,“ nechápe ekonomka.

Dostálová nedávno prohlásila: „Proč by podnikatelé nemohli stavět velkokapacitní domy a dvacet procent bytů nenabídnout obci? Tyto byty by stát zaplatil, čili by šlo o stoprocentní dotaci, nemusely by se tak zdražovat ostatní byty v domě.“

Šichtařová nerozumí tomu, proč je to třeba řešit dotací. „Proč takové byty stát normálně nekoupí, jako kupuje tužky a papír, když o ně má zájem pro své vlastní účely? Proč si stát byty nekoupí od podnikatelů za normální tržní cenu? Co to je za podivuhodné socialistické uvažování, které postrádá jakoukoliv přímočarost a které považuje dotaci za normálnější než koupi?“ pozastavuje se dále.

Otázkou také zůstává, zda vůbec obec takové byty ve svém vlastnictví mít chce. Jelikož si je snadno může od developera pronajmout za normální cenu.

Není prý nutné, aby za takové dotace vznikla státní bytová výstavba, jak prohlašuje Dostálová. „Co má stát společného s byty? Stát má vytvořit takové prostředí, kde se dobře podniká a pracuje a každý si v něm může koupit svůj byt dle svých preferencí,“ pokračuje Šichtařová s poznámkou, že zatím stát pouze způsobil, že bytů je málo a jsou drahé.

K vyjádření ministryně, že by se stát zaměřil na veřejně prospěšné profese, jako jsou zdravotníci, policisté, hasiči, učitelé nebo lékaři, podotýká: „Povšimněte si – za ‚potřebné‘ profese byly označeny ty, které žijí z daní ostatních, za nejspíš ‚nepotřebné‘ jsou považovány ty, které státní aparát živí.“

„Pokud chce mít stát v regionu nějaké chybějící zaměstnance a chce je tam nalákat, tak k tomu slouží úplně jednoduchá věc, a to je dobrá výplata. Lidé si pak budou kupovat či pronajímat byty sami. Jenže na tom se nedají dělat korupční obchůdky od přidělení bytu až po výstavbu,“ dodává Šichtařová.

„Nejsmutnější je na tom poznání, že paní ministryně toto státní přerozdělování zjevně považuje za standard a trh považuje za něco přídatného, nefunkčního, překážejícího,“ uzavírá ekonomka s tím, že s takovým uvažováním jsme definitivně odsouzeni spadnout zpátky do systému, který byl na centrálním plánování už jednou založený.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nab

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

12:50 Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

„Jedu se setkat s mamkou. Už jsme se léta neviděli. Jsme z Doněcka a já nechci bojovat za Putina. Už…