Zase levičáci. Chtějí válku, přitom tu rozkradli armádu. Z Maďarska zní tvrdá slova

05.04.2023 17:25 | Ze sítí

Mluvčí maďarské vlády pro zahraniční komunikaci Zoltán Kovács ostře kritizuje maďarské levicové liberály a nevládní organizace, které Orbánově vládě vyčítají vlažný přístup k přijetí Švédska do NATO a označují Orbána jako „proruského trojského koně uvnitř aliance“. Podle Kovácse tyto proválečné levicové skupiny chtějí oslabit Maďarsko, které je naopak pod Orbánovou vládou suverénní zemí, řídící se v politických otázkách výhradně rozumem.

Zase levičáci. Chtějí válku, přitom tu rozkradli armádu. Z Maďarska zní tvrdá slova
Foto: Hana Brožková
Popisek: Maďarský premiér Viktor Orbán

Kovács v komentáři pro server abouthungary.hu odmítá kritiku své země a vlády premiéra Viktora Orbána. Maďarsko je spolu s Tureckem poslední zemí, která neratifikovala vstup Švédska do NATO. Maďarsko se zároveň nepodílí na vojenské podpoře Ukrajiny v konfliktu s Ruskem a dlouhodobě vystupuje jako zastánce míru.

„Proválečný zápal, který podněcuje levice, snažící se uprostřed ruské invaze na Ukrajinu ovládnout mysli a duše občanů, dokazuje, že je nutné, aby Maďarsko zůstalo v této neklidné době hlasem rozumu a zastáncem míru,“ tvrdí sebevědomě Kovács.

Zatímco Finsko se již tento týden stalo členem NATO, maďarská vláda koncem března vyjádřila své obavy z okamžitého přijetí Švédska do NATO. „Navrhovali jsme nejprve posílit pošramocené vztahy mezi oběma zeměmi. Obvyklý proválečný okruh levicových liberálů, financovaných nevládními organizacemi, samozřejmě cítil potřebu vyjádřit se a prohlásit Maďarsko za neloajálního člena aliance, za trojského koně a domnělý ruský satelit v rámci aliance,“ štve Kovácse.

Anketa

Chcete, aby byl Andrej Babiš znovu premiérem?

77%
hlasovalo: 34692 lidí
„Upřímně řečeno, když si přečteme nepodložená tvrzení členů této protimaďarské skupiny, začnou se rychle objevovat trhliny,“ má jasno Orbánův mluvčí. „Maďarská vláda se již několik let pokouší ukázat našim kritikům, že vytváříme prostředí, v němž jsou institucionální a politické otázky řešeny na základě rozumu, nemluvě o pouhé praktičnosti dlouhodobé spolupráce,“ pokračuje Kovács, že se maďarská vláda neřídí ideologií, ale přístupem rozumu.

„A přitom stále znovu vidíme, jak nás levice svévolně poskvrňuje svými ideologickými debatami. Trvají na tom, že Maďarsko není spolehlivým členem NATO,“ mrzí Kovácse.

Maďarsko je přitom podle něj skutečně loajálním členem Severoatlantické aliance a je jím od vstupu v roce 1999. „Nic z levicové rétoriky není schopno ukázat žádné příklady nebo přesné činy, které by naznačovaly opak,“ upozorňuje Kovács a připomíná, že Orbánova vláda plní závazky NATO a vyčleňuje potřebné finance na armádu, což levicové vlády v minulosti nečinily.

„S národní vládou, která je u moci od roku 2010, se v současné době realizuje nejrozsáhlejší revitalizační kampaň našich ozbrojených sil. Vyčleňujeme finanční prostředky a schopnosti potřebné k tomu, abychom splnili a překročili závazky Maďarska vůči alianci. Je to od našich liberálních odpůrců naprostá drzost, kritizovat kroky, které jsme učinili, abychom splnili své závazky vůči NATO,“ má jasno Kovács.

„Za předchozích, socialistických vlád se maďarské obranné síly nacházely ve stavu naprosté zanedbanosti, kdy se dnem i nocí rozprodávalo vše za drobné a zaváděly se rozpočtové škrty, které měly přímý dopad na obranu země. Jejich záměrem bylo spoléhat se výhradně na naše spojence a zároveň se snažit vytáhnout z kasy co nejvíce peněz. S tím se musela vypořádat současná i minulá Orbánova vláda. A přesto se postavy týchž socialistických vlád vracejí, aby nás kritizovaly právě za to, co samy nezvládly,“ kritizuje domácí levici mluvčí vlády.

Maďarsko podle něj v rámci aliance také musí garantovat dlouhodobé potřeby národní suverenity. „Protože investujeme do posílení našich závazků vůči NATO, je přirozené, že vyjadřujeme své politické obavy, když se objeví, jako například v případě Švédska. Mnohokrát jsme uvedli, že naším záměrem je pouze vyjasnit naše předchozí spory,“ vysvětluje vládní postoj Kovács.

„Chceme se podílet na budoucnosti NATO a utvářet bezpečnější a lepší budoucnost pro další generace. Bezpečnost však přichází pouze s mocí a my jsme na rozdíl od levice ochotni tvrdě pracovat na tom, aby Maďarsko bylo silnější,“ dodává mluvčí maďarské vlády.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: jma

Mgr. Jana Zwyrtek Hamplová byl položen dotaz

svobodná média

Dobrý den, fakt byste za obálku na časopisu, která nikoho neuráží někoho hnala k soudu? Kde je pak nějaká svoboda? A třeba Respekt je známý svými obálkami, kde jsou často i karikatury a je používána nadsázka, někdy i černý humor. To jste se už všichni politici zbláznili, že byste chtěli zasahovat do...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zakázaná akce dvojky Konečné vyjasněna. A je to ještě vážnější

17:30 Zakázaná akce dvojky Konečné vyjasněna. A je to ještě vážnější

Po zrušené akci ve Starém Plzenci vystoupil právník Ondřej Dostál, číslo 2 na europarlamentní kandid…