Zase sprosté slovo. Hovoří prezident

01.06.2016 10:08

Jak se hodláte postavit k nárůstu zločinů páchaných na novinářích? „To, že je někdo novinář, ještě nutně neznamená, že ho někdo nemůže zavraždit, zejména pokud se jedná o zkurvysyna,“ prohlásil nedávno zvolený do funkce prezidenta Filipín Rodrigo Duterte. Toto téma se na Filipínách stalo znovu aktuální poté, co byl minulý týden zastřelen jeden z reportérů v hlavním městě Manile.

Zase sprosté slovo. Hovoří prezident
Foto: asiaone.com
Popisek: Rodrigo Duterte

Filipínský prezident Rodrigo Duterte médiím sdělil, že zkorumpovaní novináři jsou naprosto legitimním terčem zločinců. Duterte obecně s vraždami nemá zrovna problém. Naopak, jeden z hlavních důvodů jeho volebního vítězství byl jeho závazek zbavit se zločinu už za šest měsíců. Docílit toho chce tím, že povraždí desetitisíce zločinců.

Ve své agresivní kampani Duterte pokračuje i po svém zvolení. Povraždit chce zejména drogové dealery, vrahy a osoby obviněné ze znásilnění. Navíc na úterní tiskové konferenci, na které měl oznámit nové složení vlády, Duterte prohlásil, že i novináři, kteří v minulosti brali úplatky nebo se účastnili nelegálních aktivit, rovněž zasluhují smrt.

„To, že je někdo novinář, ještě nutně neznamená, že ho někdo nemůže zavraždit, zejména pokud se jedná o zkurvysyna,“ prohlásil Duterte na tiskové konferenci.

Filipíny jsou pro novináře jedna z nejnebezpečnějších zemí na světě. Jen za posledních třicet let přišlo v zemi o život 174 novinářů. „Upřímně, většina z těch zavražděných novinářů udělala něco špatného. Nikdo vás přeci jen tak nezabije, pokud neuděláte nic špatného,“ prohlásil prezident a dodal, že mnoho filipínských novinářů je zkorumpovaných.

Duterte rovněž uvedl, že ústavní zákon týkající se svobody slova se nevztahuje na ty případy, kdy novinář cíleně očerňuje politické oponenty, a ty novináře, kteří se těchto zločinů dopouštějí, nechrání před násilnými důsledky těchto činů. „Svobodu slova sem nepleťte. Žádná ústava vám nepomůže, pokud někoho veřejně hanobíte,“ zdůraznil.

Duterte zmínil případ Juna Pala, novináře a politika, který byl v roce 2003 zavražděn ve městě Davao, tedy ve stejném městě, kde Duterte působil dlouhá léta v pozici starosty. Palo se řadil mezi velmi hlasité kritiky Duterta, tedy až do té doby, kdy byl v roce 2003 zastřelen ozbrojeným motorkářem. Tento případ podle britské BBC nebyl nikdy vyřešen. „Jestliže jste ctihodný novinář, nic se vám nestane,“ zmínil Duterte.

„Tady jde ovšem o Palu. Nerad bych zde zneuctil jeho památku, nicméně pravdou zůstává, že byl prohnilým zkurvysynem. Smrt si zasloužil,“ prohlásil Duterte bez servítek.

Tento filipínský politik skutečně s nějakým tím násilím problém nemá. Duterte, který oficiálně nastoupí do úřadu prezidenta Filipín 30. června, již prohlásil, že se chystá udělovat peněžní odměny policistům, kteří zabijí drogové dealery. Konkrétně by se mělo jednat o zhruba půl milionu korun za hlavu drogového bose. Za hlavu zločince níže v hierarchii by to bylo o něco méně.

Duterte také prohlásil, že se chystá udělit policii speciální právo zabíjet a poslat je do hlavní manilské věznice, kde se údajně vězni podílejí na chodu drogových operací. Trestům by se ovšem podle jeho slov neměli vyhnout ani sami policisté, tedy alespoň ti zkorumpovaní nebo ti, kteří se podílejí na obchodu s drogami. „Klidně si nechám zavolat důstojníka z armády a poručím mu: ‚zastřel ho‘,“ uvedl Duterte. Prohlásil také, ať policie nečeká na jeho oficiální uvedení do funkce, chce, aby zločince začali zabíjet okamžitě. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: fib

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…