Zastavení projektu IZIP nestačí, hřímá ČSSD. VZP prý platí jen za web 70 milionů

11.05.2012 13:30

Hůl jménem IZIP namířila sociální demokracie proti ODS a s ní ji důrazně bije. Vše kvůli tomu, že u zrodu společnosti IZIP stáli dva europoslanci občanských demokratů - Milan Cabrnoch a Miroslav Ouzký. Podle Sobotky ale nemá být jediným cílem komise nalezení viníků. Bylo by dobré, aby tato komise také připravila pravidla, podle nichž se bude napříště postupovat u každého takto rozsáhlého projektu.

Zastavení projektu IZIP nestačí, hřímá ČSSD. VZP prý platí jen za web 70 milionů
Foto: Hans Štembera
Popisek: Předseda ČSSD Bohuslav Sobotka

Sociální demokracie kvůli projektu IZIP znovu pozvedá hlas a to zvláště proti ODS. Předseda strany Bohuslav Sobotka a stínový ministr zdravotnictví David Rath volají po ustavení parlamentní komise, která má prověřit celou historii projektu a to od jeho počátku od roku 2001, tedy od doby společné vlády ODS a ČSSD v podobě opoziční smlouvy.

VZP platí IZIPu 70 milionů korun jen za webové stránky, zuří Rath

„Proto bude ČSSD iniciovat vznik vyšetřovací komise na půdě sněmovny, která se bude projektem zabývat od jeho počátku, od chvíle, kdy byl implementován do VZP, až do dneška. Je v zájmu všech politických stran, aby vznik této komise podpořila. Zejména bych chtěl vyzvat ODS a jejího předsedu a premiéra Petra Nečase, aby vznik této komise podpořila,“ prohlásil Sobotka.

ČSSD však upozorňuje na to, že projekt elektronických zdravotních knížek, který přišel na téměř dvě miliardy korun, není jediným bolavým místem firmy IZIP. Stínový ministr zdravotnictví David Rath v této souvislosti upozorňuje např. na to, že jen za svůj webový portál platí společnosti IZIP 70 milionů korun.

„VZP má běžné internetové stránky jako kde kdo, ale platí za ně 70 milionů korun.  Víte, komu to platí? Platí to IZIPu,“ rozčiloval se Rath. Od Izipu se teď podle jeho názoru všichni odkloní, ale kam se přesměrují desítky milionů korun jen za vedení webového portálu? Sečteno a podtrženo, premiér Nečas a ministr zdravotnictví Leoš Heger (TOP 09) podle Ratha jen obluzují veřejnost.

Vinu nese i ČSSD, upozorňuje Šnajdr

Předseda správní rady VZP a poslanec Marek Šnajdr (ODS) připouští, že VZP má se společností IZIP uzavřeno více dlouhodobých smluv na poskytování služeb, i když v tuto chvíli není schopen říci, zda částka 70 milionů korun za správu webu odpovídá realitě.

„Ano, je pravda, že VZP má se společností IZIP uzavřeny dlouhodobé smlouvy na poskytování řady služeb a to od roku 2001. Přesnou částku však v tuto chvíli neznám," uvedl Šnajdr. V závěru však důrazně připomněl, že o projektu IZIP spolurozhodovala v roce 2001 i ČSSD a nezrušil ho ani David Rath v době, kdy byl ministrem zdravotnictví.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

12:50 Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

„Jedu se setkat s mamkou. Už jsme se léta neviděli. Jsme z Doněcka a já nechci bojovat za Putina. Už…