Zastavit Putina, to je smysl. Fendrych vysvětluje, proč musíme SPD vnímat jako ruskou pátou kolonu

01.12.2022 18:06 | Komentář

Komentátor Martin Fendrych označil SPD za pátou kolonu Ruska, která prý vědomě pracuje pro Kreml. Zejména poslanec Radovan Vích podle Fendrycha mluví stejně jako ruský ministr obrany Sergej Šojgu, když hovoří o „konfliktu mezi Ukrajinou a Ruskem“ nebo o tom, že vojenská podpora Ukrajiny jen prodlužuje válčení obou zemí.

Zastavit Putina, to je smysl. Fendrych vysvětluje, proč musíme SPD vnímat jako ruskou pátou kolonu
Foto: Repro DVTV
Popisek: Martin Fendrych

Fendrych se v komentáři na serveru Aktuálně.cz pozastavuje nad počínáním SPD, jejíž poslanci například hlasovali proti výcviku ukrajinských vojáků na našem území. „V úterý poslanci hlasovali mimo jiné o tom, zda u nás bude smět proběhnout výcvik ukrajinských vojáků. Návrh byl silnou většinou přijat, ze 161 přítomných hlasujících bylo pro 144 zákonodárců. Skvělé,“ píše na úvod Fendrych a přidává konkrétní informace k podobě výcviku.

„Cvičení zhruba čtyř tisíc vojáků proběhne v pěti čtyřtýdenních turnusech, jichž se zúčastní vždy až 800 Ukrajinců. První část začne letos a výcviky potrvají až do konce příštího roku. Jejich legalita se opírá o bilaterální dohodu české a ukrajinské vlády. Později budou převedeny pod asistenční misi Evropské unie. Na výcvikových misích se dohodli evropští ministři obrany během srpnového neformálního jednání v Praze. Česko pak vyčlení až 55 lidí do unijní asistenční mise, budou působit na území jiných členských států,“ informuje Fendrych.

„Kromě nás budou Ukrajinci cvičit na základnách v Polsku, tam zřejmě nejvíc z celkových 15 tisíc, které sedmadvacítka plánuje trénovat. Další vojáci mají cvičit v Německu. Zatím není známo, které jiné unijní země se do projektu zapojí. Většina jich však projevila ochotu nějak přispět. Ukrajinskou armádu už delší dobu cvičí Američané a Britové,“ pokračuje Fendrych.

Právě fakt, že se na výcviku dohodly státy EU a další západní země v rámci NATO, podle Fendrycha ukazuje, že si jsou všechny vědomy, za co se vlastně na Ukrajině válčí. „Smyslem je zastavit Putina, který si umanul rozšířit svoje impérium, obnovit Sovětský svaz a pokud možno ho ještě zvětšit. Smyslem výcviků je pomoci národu, který byl bezdůvodně brutálně napaden a na jehož území jsou denně páchány válečné zločiny. Není pochyb, že země, jako je Polsko, pobaltské státy, ale i Česká republika, by byly další na řadě. Pomocí Ukrajině chráníme taky sebe,“ má jasno komentátor.

Proto nechápe jednání poslanců SPD, kteří se k výcviku Ukrajinců na našem území stavějí negativně, stejně tak k vojenské pomoci Ukrajině obecně. Fendrych se pozastavil zejména nad slovy člena výboru pro obranu a stálé komise pro kontrolu činnosti Vojenského zpravodajství Radovana Vícha (SPD).

Vích prohlásil, že je nepřijatelné, aby vláda vynaložila na výcvik plánovanou miliardu korun. Fialova vláda tak podle Vícha upřednostňuje stav ukrajinské armády před stavem armády vlastní. „Je to nepřijatelné v době, kdy našim vojákům chybí v současné době jenom u pozemních sil asi tři a půl tisíce vojáků, ale je to i otázka bezpečnosti našich občanů. Není v našem zájmu zapojovat se do konfliktu mezi Ukrajinou a Ruskem a nechceme také, aby se na našem území školily nebo cvičily mechanizované útvary a vojska, která budou dále válčit a zabíjet na Ukrajině… My nechceme válku, my chceme mír, a ne bídu,“ uvedl před jednáním Sněmovny Vích.

Takové vyjádření podle Fendrycha jako by vypadlo ze samotného Kremlu. Poslanci SPD si podle něj také neuvědomují, že Ukrajinci bojují i za nás, protože pokud by Rusy nezastavili, ti by se snažili postupně expandovat dál. „Cvičit Ukrajince je podobné, jako si koupit dveře odolné proti vypáčení, když v okolí řádí banda zlodějů,“ přirovnává Fendrych.

„Vích mluví o ‚konfliktu mezi Ukrajinou a Ruskem‘, což zní, jako by mluvil Šojgu, tedy jako by Ukrajina rozpoutala válku, jako by Ukrajina vyprovokovala Rusy. Realita je přesně opačná už od roku 2014, od ruské okupace ukrajinského Krymu,“ nechápe Víchova slova Fendrych.

Ing. Radovan Vích

  • SPD
  • Člen předsednictva hnutí SPD, předseda RK SPD LBK
  • poslanec

Nejnebezpečnější je podle něj zejména pasáž o tom, že nově vycvičené síly by bojovaly a zabíjely v pokračujícím konfliktu. „Tady je realita postavena už totálně na hlavu – ukrajinští vojáci budou podle Vícha ‚válčit a zabíjet na Ukrajině‘. S kým tam budou válčit? S Rusy. Koho tam budou zabíjet? Rusy. Kdo je napadl, kdo je vyvražďuje, kdo Ukrajině devastuje zemi a nyní, na začátku zimy, především energetickou infrastrukturu? Rusové a jimi najatí žoldáci. Radovan Vích, proruský, proputinovský český poslanec SPD, staví realitu na hlavu,“ nebere si Fendrych servítky.

A připomíná klasickou „kremelskou mantru“, že nikdo nechce válku, ale mír. „Znovu a znovu se to opakuje, tato levná pseudopravda. Chce snad Petr Fiala a jeho vláda válku? Chce Evropská unie válku? Chce NATO válku? Ne, my se bráníme válce, bráníme se expanzi Ruska, bráníme před ní, byť nedostatečně, Ukrajinu. Jediný, kdo nechce mír, chce válku, je Putin,“ má jasno komentátor.

„Ukrajina je napadena a čelí genocidě. Neválčit pro ni znamená, že bude vymazána z mapy Evropy. Pokud by šel Putin a jeho armáda dál, do Pobaltí, k nám, zase by Vích a Okamura tvrdili, že chtějí mír? To znamená, že se nemáme bránit? Měla Evropa za Hitlera dosáhnout míru tak, že by se byla nebránila?“ ptá se Fendrych.

„Poslanec Vích žvástá. On ovšem nevykládá nesmysly, on prostě, stejně jako jeho šéf, pracuje pro Kreml. Mír v jeho podání znamená odevzdat Ukrajinu Rusům, dopustit se zrady, starat se jen o sebe, a to nesmírně krátkozrace, hloupě a riskantně. Okamurovo hnutí balamutí občany, strká nás do pozice králíčka panáčkujícího před hladovým vlkem. Všecky ty řeči o míru zrazují svobodu. Ukrajinskou i naši. SPD je pátá kolona Ruska,“ uzavírá Fendrych svůj komentář jednoznačně.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

válka na Ukrajině

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Stručné informace týkající se tohoto konfliktu aktualizované ČTK několikrát do hodiny naleznete na této stránce. Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: jma

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

4:46 Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

„Přijde k většímu a staršímu bratrovi, protože tak se to tradovalo, a tak moc se mu chce dostat do a…