Zastavme migraci. Jako Austrálie. A klidně mě ukamenujte, napsal farář

19.08.2015 10:41

Teolog, farář a publicista Dan Drápal vyslovil na webovém portále časopisu Přítomnost myšlenku o migraci, za kterou bude dle vlastních slov zřejmě ukamenován. Leč někdo to dle jeho názoru udělat musí.

Zastavme migraci. Jako Austrálie. A klidně mě ukamenujte, napsal farář
Foto: klicnik.eu
Popisek: Dan Drápal se připravuje na kázání

Drápal na základě informací o migrantech v jiných zemích Evropy soudí, že proud neřízené migrace z Afriky a Blízkého východu je nutno rázně zastavit. „Ne, nejsem proti snahám pomoci chudým a bezbranným lidem. Vím, že žijí v zoufalých podmínkách. Současně jsem ale přesvědčen, že pokud se proud migrantů nezastaví, bude za pár desetiletí Evropa ve stavu, kdy už nebude schopna nikomu pomáhat. A pokud se to neudělá radikálně (tak, jak to udělala Austrálie), neudělá se to vůbec,“ myslí si protestantský teolog.

Drápal jedním dechem dodává, že nejde o to vykašlat se na ubohé Afričany. Nemluví prý z něj zášť, lakota, sobectví nebo něco podobně negativního. On sám je všemi deseti pro, aby současně s navrhovaným a velice obtížně proveditelným zastavením proudu migrantů zahájila celoevropská debata o tom, jak by bylo možno chudým zemím pomoci.

Celý komentář ZDE

Tímto svým příspěvkem prý Drápal pouze vyslovuje něco, co současní evropští politici nevysloví, protože k tomu nemají odvahu, neboť jsou pod tlakem zprava i zleva. „Současná podoba demokracie, kdy jsou neustále nějaké volby a kdy neustále vycházejí nějaké žebříčky popularity a volebních preferencí, zbavuje řady politiků odvahy říci, co si doopravdy myslí, nebo co s jistotou vědí, ale ‚nesmí se to vyslovit‘,“ vysvětluje teolog.

Pravdu dle něj však nemají ani ti, kteří migranty považují za jakési podlidi, ani ti, kteří si myslí, že Evropa všechno vydrží. „Domnívám se, že je načase, aby se začala formovat nějaká síla, která bude schopna čelit extrémismu z obou stran. Jinak bude opravdu zle,“ varuje Drápal.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: luš

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Sežrali“ je na bojišti, teď i v obchodech. Výsměch Rusů nezná mezí

18:05 „Sežrali“ je na bojišti, teď i v obchodech. Výsměch Rusů nezná mezí

Rusko chystá výstavu v moskevském parku Patriot, kde vystaví ukořistěné ukrajinské tanky západní výr…