Zástupce DSSS se pustil do Romů. Jste pohrobci nacistů, setřela ho kandidátka TOPky

27.09.2012 22:45

V Otázkách Václava Moravce Speciál se sešli kandidáti na hejtmana Oldřich Bubeníček (KSČM), Karola Haasová (TOP09 a Star.), Petr Kotáb (DSSS), Vladislav Raška (ODS), Jana Vaňhová (ČSSD) a Jiří Zelenka (Severočeši.cz). Kraj, ve kterém vedou komunisté, sužuje vysoká nezaměstnanost a problem s kriminalitou, což nahrává do karet právě DSSS.

Zástupce DSSS se pustil do Romů. Jste pohrobci nacistů, setřela ho kandidátka TOPky
Foto: Ústecký kraj
Popisek: Jana Vaňhová (ČSSD)

Palčivou kauzou jsou problémy s ROP Severozápad – je možné, že budou kraji odejmuty evropské peníze. „Je nutná komunikace s ministerstvem financí, s ministerstvem pro místní rozvoj... a v nejhorším případě bude muset kraj nalézt peníze, kterými se na korekci bude podílet,“ myslí si Raška. Samozřejmě by další peníze platil i stát.

Koalice s dělníky? Ne

„Kraj má zlodějské předpisy,“ prohlásil Zelenka. Za problémy tedy mohou politici. Podle Vaňhové je nutné připomenout, že systém zadávání projektů byl schválen v letech 2005 a 2006 a podílelo se na něm například ministerstvo financí. „Kraj měl sedm projektů, čtyři byly bez chyby,“ dodala.

„Regionální programy fungují jako pračky špinavých peněz napojené na mafiánské kumpány vládních stran. Konkrétně v tomto kraji ČSSD a ODS,“ myslí si Kotáb. Jeho strana totiž chce prosadit, aby Česká republika vystoupila z Evropské unie, která tento korupční systém podporuje.

Možné povolební koalice se rýsují jasně. TOP 09 odmítá komunisti, vlastně ale i s ODS. „Neradi bychom byli v koalici se stranami, které se podíleli na ničení tohoto kraje,“ uvedla Haasová. „My bychom vždy podpořili každý rozumný návrh, koalice nejsou důležité,“ řekl Kotáb. „Ne s komunisty a s dělníky,“ odpověděl jednoznačně Raška.

Musíme dostavět D8

Velkým problémem kraje je dostavba dálnice D8. „Kdyby dálnici stavěl kraj, už je dostavená. Jenže ji staví ministerstvo dopravy,“ vyjádřila se Vaňhová. Stavba je neustále brzděna ekology. Všichni politici se shodli na tom, že dálnice musí být za všech okolností dokončena.

Nutný je i další rozvoj průmyslových zón. Kotáb za nedostatečnou aktivitu kraj kritizoval, Vaňhová má za to, že ČSSD a ODS udělaly dost. „My žádnou další průmyslovou zónu stavět nebudeme,“ řekla hejtmanka. Je to však věc, co by pomohla snížit velkou nezaměstnanost v kraji. „My zde máme mnoho lidí s pouze základním vzděláním. právě s nezaměstnaností vznikají ty sociální nepokoje,“ upozornil Bubeníček.

A tyto nepokoje se týkají hlavně Romů. „Romové dvacet let nedělaj. Jejich děti se dívají na to, že tátové vstanou v jedenáct hodin a jdou rovnou do hospody,“ uvedl Zelenka s tím, že toto je hlavní problém kriminality a sociálních nepokojů. „Ti sociálně vyloučení, co tu práci nehledají, ano, to jsou Romové, cikáni,“ dodal. Kotáb s ním souhlasil a chtěl by posílit počet policistů v ulicích.

„Cikáni prostě nebudou pracovat, stále vykřikují něco o diskriminaci, to je problém. Parazitují,“ prohlásil Kotáb a Moravec mu připomněl, že je za své výroky už v podmínce. „My musíme nastolit takové podmínky, aby toto dělat nemohli,“ rozohnil se zástupce dělnické strany. „Dělnická strana, to jsou pohrobci nacistů,“ ohodnotila výroky Haasová.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

reklama

autor: joh

Ing. Patrik Nacher byl položen dotaz

vedení

Pane Nachere, jste hodně výrazná osobnost a jako jeden z mála z ANO máte podle mě i schopnost se domluvit i s ostatními stranami. Proč tento váš potenciál nevyužijete a nekandidujete do vedení? Nebo to není podle vás možné, když je tam Babiš a jeho nejvěrnější? Podle mě je škoda, že vedení ANO není ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Kdo se to vzalo? Fiala odjel z Bílého domu a začala „aféra“

12:40 Kdo se to vzalo? Fiala odjel z Bílého domu a začala „aféra“

O cestě premiéra Fialy do USA informovaly mezi českými médii i Novinky.cz včetně upozornění na sociá…