Zástupce ruské menšiny v Česku: Působí tady stovky ruských agentů

20.09.2014 8:42

Ruskou propagandou v Česku by se měl stát začít urychleně zabývat. Podle zástupce ruské menšiny u nás Alexeje Kelina jde o bezpečnostní riziko. Zástupce Rusů v radě vlády to uvedl v rozhovoru pro Lidové noviny. Je přesvědčen, že máme přece jen štěstí, protože elita ruských agentů pracuje jinde, a ne v Česku.

Zástupce ruské menšiny v Česku: Působí tady stovky ruských agentů
Foto: kremlin.ru
Popisek: Vladimir Putin

Historik Alexej Kelin napsal Radě vlády pro národnostní menšiny, že situace ohledně ruské propagandy je „kritická“ a že by se rada měla zabývat činností ruských složek v České republice. Kelin je totiž přesvědčen, že čeští občané ruského původu propagují „ruské myšlenky vertikály moci“, což prý představuje bezpečnostní riziko pro tuto zemi. „Ruská vertikála moci je v přímém rozporu s principy a hodnotami, na kterých stojí současný český stát,“ říká kritik současného vedení Ruska.

V rozhovoru pro LN Kelin popsal, že většina místních Rusů se dívá jen na ruskou televizi, a to prý i ti, kteří do Česka utekli před Putinem. „Přece nebudu poslouchat propagandu NATO,“ říkají a mají na mysli česká média. Kelin se domnívá, že sice těch, kteří se starají o svou existenci a mají úplně jiné starosti, je většina, ale ti ostatní prý naslouchají Kremlu.

Zejména mezi publikujícími jsou i placení lidé z Ruska

Jestli to dělají dobrovolně, není jasné. „Nikomu do hlavy nevidíte. Část z přesvědčení, ale řekl bych, že převládá určitý ekonomický zájem."  Což znamená, že jsou také placeni. „Nepochybně někteří placení jsou, zejména ti, co tady publikují. Institut slovanských strategických studií, internetové stránky Aeronet.cz a další, kde vycházejí texty s titulky jako ,Konečně se státy Evropské unie omlouvají za lživou kampaň proti Rusku a proti Putinovi',“ dodává Kelin příklady.

Nabízí se otázka, kdo je platí. „Zdroje z Ruska samozřejmě,“ odpovídá Kelin. „Zda přímo ministerstvo zahraničí v Moskvě, či takzvané nezávislé soukromé nadace, to nevím,“ dodává.

„Jen apeluji na to, že je nutné se organizovanou sítí ruské propagandy v Česku zabývat. BIS se tím pravděpodobně zaobírá. Jestli se z toho ale nedělají žádné další závěry, je to smutné,“ soudí zástupce ruské menšiny u nás.

Ruští agenti v Česku jsou flákači

Alexej Kelin v rozhovoru pro LN noviny popsal příklady, které ukazují na organizovanou činnost. V Šanghaji byl v květnu sraz ruských médií v zahraničí a tam také jeli lidé, kteří v Česku vydávají ruskojazyčné noviny a píší do nich. Ti podle Kelina dostali na setkání instrukce, protože hned po návratu prý koupili další noviny. „Například dlouholeté šéfredaktorce ruského týdeníku Pražský expres Irině Šulcové patří nově list Inform Praga – ten před nedávnem slavně napsal, že by si tři čtvrtiny Čechů přály za prezidenta Vladimira Putina. Koordinace tu tedy je,“ soudí dvaasedmdesátiletý historik.

LN chtěly znát Kelinův odhad, kolik agentů FSB tady asi působí. „Vy si myslíte, že jsem Sybila? Já si myslím, že tohle neví ani BIS,“ říká zástupce Rusů v Radě vlády pro národnostní menšiny. Pak ale počítal a uvedl, že stovky agentů to určitě budou. „Ale řada z nich jsou velcí flákači,“ dodal.

„Máme štěstí, že jejich elita je trochu někde jinde. Dost možná bychom už teď žádali o vystoupení z NATO a Evropské unie, kdyby působila tady,“ říká Alexej Kelin.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: dkr

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…