Zástupci ANO a ČSSD projednají bonus pro důchodce a kurzarbeit

24.08.2020 6:30

O mimořádném příspěvku pro důchodce ve výši až 6000 korun budou dnes jednat premiér Andrej Babiš (ANO) a vicepremiér Jan Hamáček (ČSSD).

Zástupci ANO a ČSSD projednají bonus pro důchodce a kurzarbeit
Foto: Repro ČT24
Popisek: Andrej Babiš a Jan Hamáček na tiskové konferenci ke koronaviru

Vláda chce seniorům bonusem, který ministryně práce a sociálních věcí Jana Maláčová (ČSSD) označila za rouškovné, kompenzovat jejich náklady, uvedl Hamáček. Maláčová dnes bude jednat s ministryní financí Alenou Schillerovou a s místopředsedou vlády Karlem Havlíčkem (oba za ANO) o dalším nastavení podpory zaměstnavatelům na udržení pracovních míst, takzvaném kurzarbeitu.

Na vyplacení mimořádného bonusu důchodcům je podle Hamáčka i Schillerové v koalici shoda. Hamáček uvedl, že bude jednodušší ho z hlediska státního rozpočtu poskytnout ještě letos a jeho výše by se měla pohybovat mezi 5000 a 6000 korun. Maláčová je otevřena možnosti příspěvek rozdělit do celého roku na 12 pětisetkorunových částek, řekla. Podle Schillerové by šestitisícová částka nebyla únosná pro státní rozpočet. Babiš předpokládá, že dohody na bonusu se podaří dosáhnout už dnes, oznámit ji chce společně s Hamáčkem po jejich schůzce.

Podle propočtu Ministerstva financí by příspěvek 6000 korun přišel státní pokladnu na 18 miliard Kč. Zástupci opozice záměr kritizují jako populistický a rozpočtově nezodpovědný; než plošně přidat všem, je podle některých z nich vhodnější vylepšit nejnižší důchody. Havlíček v neděli uvedl, že návrh je v rozpočtu „ustojitelný“.

Příspěvky na udržení pracovních míst vláda vyplácí firmám postiženým karanténami nebo útlumem ekonomiky v době pandemie nového koronaviru. Program Antivirus měl být ukončen s koncem srpna, vláda ho však podle Maláčové zřejmě prodlouží o dva měsíce nebo až do konce roku. Schillerová to podporuje jen u jednoho ze tří typů podpory v programu Antivirus, u dalšího chce vést diskusi. Delší trvání programu požadují firmy a odbory, někteří ekonomové jsou ale pro jeho co nejdřívější ukončení. Náklady na tři části programu Antivirus se prozatím pohybují kolem 30 miliard korun.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

koronavirus

Více aktuálních informací týkajících se COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MZ ČR. Přehled hlavních dezinformací o COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MV ČR. Pro aktuální informace o COVID-19 můžete také volat na Informační linku ke koronaviru 1221. Ta je vhodná zejména pro seniory a osoby se sluchovým postižením.

Zcela jiné informace o COVID-19 poskytuje například Přehled mýtů o COVID-19 zpracovaný týmem Iniciativy 21, nebo přehled Covid z druhé strany zpacovaný studentskou iniciativou Změna Matrixu, nebo výstupy Sdružení mikrobiologů, imunologů a statistiků.

autor: čtk

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Půlku vám sežerou. Český řidič po natankování uvidí rudě

11:12 Půlku vám sežerou. Český řidič po natankování uvidí rudě

Ceny pohonných hmot za poslední měsíc rostou a rostou. Pojďme se podívat, proč tomu tak je, zda se r…